Съдът върна резиденция "Врана" и парка около нея на Симеон Сакскобургготски, съобщава bTV.

Решението на втора инстанция е, че българската държава няма никакви основания да претендира за собственост на имота.

Решението е от 27 юли и с него съставът с председател Иво Дачев отменя по-ранния акт на Софийския градски съд, който определи Министерството на регионалното развитие и благоустройството за собственик на имотите.

В мотивите подробно се анализира моделът на собственост преди отмяната на монархията у нас, както и процесите през следващите десетилетия.

На този фон "Врана" не е сред обектите, които са изключителна държавна собственост, не са предоставени на ведомство, нямат национално значение и не са публична държавна собственост с цел последващо уреждане на отношенията.

От съда посочват, че актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към момента е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество - и за невалиден. По тази причина според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт.

Посочва се и че при подобна хипотеза се възстановява предишното правно положение и няма нужда от нов закон, който да даде резиденцията на бившия монарх.

Апелативният съд в София спря делото за двореца "Врана"

Апелативният съд в София спря делото за двореца "Врана"

Подобен процес се води и в Конституционния съд

Съдът отсъжда държавата да плати общо близо 160 000 лв. на Сакскобургготски и семейството му заради направените съдебни разноски.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Припомняме, спорът за царските имоти е от десетилетия. Със заповед на столичния кмет Стефан Софиянски през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок.

На 18 юли 2018 г. Сакскобургготски загуби дело за 1414 дка от стопанството край двореца "Врана", които остават във владението на държавата. Съдът приема, че имотът е придобит от интендантството, което е държавна институция и е държавен.

Апелативният съд приема, че през 1946 г., когато имението "Врана" е било отнето от Сакскобургготски, майка му и сестра му, те всъщност не са били собственици.

Адвокатът на държавата: "Царските имоти" винаги са били държавни

Адвокатът на държавата: "Царските имоти" винаги са били държавни

Останалите 8 наследници на Фердинанд признаха правата на държавата

На 23 август 2018 г. магистратите от Софийския градски съд решиха, че дворецът "Врана" е на държавата, а не на българската царска династия.

До момента държавата е спечелила окончателно делата за имението "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Още не са приключили съдебните спорове за двореца "Царска Бистрица" и 16 000 дка рилски гори.

Много преди бившият монарх Симеон Сакскобургготски да стане премиер на Република България (24 юли 2001 г. - 17 август 2005 г.), той заяви, че няма имотни претенции към държавата.

Години по-късно - на 28 август 2018 г., Симеон Сакскобургготски каза: "Грозно би било да ме принудят на второ изгнание". Изявлението му бе във връзка с решението на Софийския градски съд, че Дворецът "Врана" е държавна собственост.