Доказано е, че т.нар. "царски имоти" са държавни и винаги са били държавни. Това заяви Мариана Попова, адвокат на държавата по делата за имотите на Симеон Сакскобургготски пред bTV.

По думите й други наследници на Фердинанд не са предявили претенции към тези имоти. Наследниците на Фердинанд не са само Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Има и представители на фамилията Вюртенберг, които са ответници по делата за царските имоти. Те признаха правата на държавата.
Как е възможно наследството на Фердинанд за двама от наследниците да е лично, а за другите осем да е държавно, запита адвокатът, който представлява интересите на държавата в спора за имуществото, ползвано от царската фамилия.

Ако тези имоти са във връзка с функцията, която монархът изпълнява като държавен глава, тогава не говорим за лично имущество. Отново говорим за държавни имоти, които са предоставени на монарха за ползване във връзка с функциите, които осъществява. Тръгва си монархът, идва друг - той ползва същите резиденции. Така се е случило и с двореца в София - тръгнал си е Батенберг, дошъл е Фердинанд.

Сакскобургготски не са получили милиони при екстрадицията си, пишат от фамилията

Сакскобургготски не са получили милиони при екстрадицията си, пишат от фамилията

Клевета е, че парите са обезщетение за отнето имущество, оспорва бившият монарх

Припомняме, Фердинанд има четири деца от италианската принцеса Мария Луиза Бурбон-Пармска, с която сключва брак на 8 април 1893 г. във вила Пианоре край Виареджо, Италия.
Техни наследници са цар Борис III (1894 - 1943 г.), княз Кирил Преславски (1895 - 1945 г.), княгиня Евдокия (1898 - 1985 г.) и княгиня Надежда (1899 - 1958 г.). Наследници на имота по линия на Фердинанд са и петимата потомци на дъщеря му Надежда.

Наследниците на княгиня Надежда са: Фердинанд, херцог фон Вюртемберг; Ойген, херцог фон Вюртемберг; Александър, херцог фон Вюртемберг; Маргарет Люс-Бели дьо Шевини, родена херцогиня фон Вюртемберг; Софи Еудокси Мария Луиз, родена херцогиня фон Вюртемберг.

Адвокат Попова разказа, че възможността да бъдат "върнати" тези имоти от Столичния общински съвет, което става с решение по времето на Стефан Софиянски като кмет на София, е по решение на Министерския съвет, когато бившият монарх Симеон Сакскобургготски е премиер на страната.

Документите, които Мехмед Дикме показа преди седмица, се отнасят за две ниви в местността Горни Лозен, което не е "Врана". "Не беше доказано, че имотите, за които се представят тези документи се отнасят за имението "Врана", каза адвокат Попова.
Тя уточни, че става дума за ниви - от 6 и от 4 дка в Горни Лозен. "Горни Лозен не е Врана", категорична е адвокат Попова.

По думите й, защитниците не успяха да докажат къде се намират тези имоти. Не беше доказано, че имотите, за които се представят продавателните записи, крепостните актове се отнасят за имението Врана", каза Попова.

Когато говорим за Врана - поддръжката, изграждането на имотите - всички, които са предмет на царски дела, са строени с държавни пари, с пари от бюджета, каза адвокатът на държавата. Доказано е с платежни заповеди, документи, закони за държавния бюджет. Съгласно действащото към момента законодателство имотите са били държавни.

На въпрос: "Ако тези имоти са били държавни, защо 1947 г. ги отнемат", Попова обясни, че с текста на закона от 1947 г. се отнема личното имущество. Там не са описани дворците Врана, Евксиноград. Това е закон с еднократно действие, настъпило е одържавяването. Не може да се говори за т.нар. царска реституция, защото няма правна норма въз основа на която това да се случи.

Реституцията няма механизъм на автоматично връщане. Както одържавената градска собственост има закон, който постановлява връщането.

Попова не посочи колко струват тези дела на България и добави, че разноските се плащат от този, който загуби. Досега част от тези разходи да наложени на ответниците - Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок.

Според ВМРО ламтежът за „царските“ имоти е неуважение към България

Според ВМРО ламтежът за „царските“ имоти е неуважение към България

Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли, питат от ВМРО

Припомняме, със заповед на столичния кмет Стефан Софиянски през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок.

На 18 юли 2018 г. Сакскобургготски загуби дело за 1414 дка от стопанството край двореца "Врана", които остават във владението на държавата. Съдът обаче приема, че имотът е придобит от интендантството, което е държавна институция и е държавен.

Апелативният съд приема, че през 1946 г., когато имението "Врана" е било отнето от Сакскобургготски, майка му и сестра му, те всъщност не са били собственици.

На 23 август магистратите от Софийския градски съд решиха, че дворецът "Врана" е на държавата, а не на българската царска династия.

До момента държавата е спечелила окончателно делата за имението "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Още не са приключили съдебните спорове за двореца "Царска Бистрица" и 16 000 дка рилски гори.

Много преди бившият монарх Симеон Сакскобургготски да стане премиер на България (24 юли 2001 г. - 17 август 2005 г.), в интервю той заяви, че няма имотни претенции към държавата.