Опровержение на информацията, че Симеон Сакскобургготски е получил милиони при екстрадирането му от България пуснаха от сайта kingsimeon.bg.
Съобщението пристигна малко след като адвокатът на държавата по казуса "царски имоти" Мариана Попова заяви пред bTV, че спорните имоти, сред които и дворецът Врана, винаги са били и са държавни.

Опровержението е по повод интервю в столичния вестник "Капитал" от 30 август 2018 г. със заглавие "Пламен Ранчев: Късно е вече за закон за царските имоти".

Адвокатът на държавата: "Царските имоти" винаги са били държавни

Адвокатът на държавата: "Царските имоти" винаги са били държавни

Останалите 8 наследници на Фердинанд признаха правата на държавата

В началото на опровержението, което защитава интересите на бившия монарх и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски, е записано: "сме упълномощени от Н.В. Цар Симеон да заявим следното".

В текста се оспорват думите на Пламен Ранчев, председател на Комисията за царските имоти в 40-тото Народно събрание, че Царското семейство е получило милиони при екстрадирането му от България през 1946 г. Парите били като обезщетение за незаконно отнетото му имущество, според Ранчев.

"Категорично и многократно Цар Симеон е заявявал, че при напускането на страната той, Царица Йоанна, Княгиня Мария-Луиза и леля му Княгиня Евдокия получават единствено и само по 200 долара всеки, общо 800 долара от тогавашните власти.
Те заминават за Египет, където е бащата на Царицата италианският крал Виктор Емануел III. Там преживяват, благодарение на родителите на Царица Йоанна, които помагат финансово на дъщеря си и нейните две невръстни деца", пишат съратниците на Сакскобургготски.

Бившият премиер в своята автобиографична книга разказва, че според комунистическата пропаганда в миналото, българската държава е отпуснала 20 милиона лева за образованието на младия цар.

В писмото се споменава, че за първи път категорично опровержение Сакскобургготски е направил в интервю пред американската телевизия NBC през 1959 г. Тогава той е заявил, че през 1946 г. България едва ли е разполагала и с 2 милиона в брой. Ако им бяха дали средства, Царското семейство е нямало да мизерства петте години в Александрия.

По-късно подобно опровержение има и в интервю за БНТ пред Кеворк Кеворкян.

"Смехотворна лъжа е, че агенти на Държавна сигурност са носили куфарчета с пари на Царя. Ако не беше скандално това твърдение, можеше да се допусне, че е първоаприлска шега", пише в опровержението, че царската фамилия е получила милиони при заминаването си от България.

Адвокати на семейството на бившия монарх вече проучват основанията да защитят правата му по съдебен ред за разпространяване на нагли клевети, пише в съобщението на Сакскобургготски.