От Министерството на образованието и науката (МОН) ще сезират прокуратурата и Комисията за защита на личните данни заради предоставен линк за достъп до платформата "Посещаемо и безопасно училище". Това обяви на извънредна пресконференция зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

От думите й стана ясно, че системата функционира в изолирана от интернет среда. "Пробив в системата не е имало", заяви Сачева.

МОН уверява, че няма пробив в сигурността на системата им

МОН уверява, че няма пробив в сигурността на системата им

Екипите на МОН са обходили над 150 000 адреса

По думите й човек, който е част от екипа от 11 632 души, които обхождат адресите на деца за връщането им в училище, който е подписал декларация за конфиденциалност, е предоставил своя линк с генериран формуляр на журналист.
Във формуляра за обход се съдържат трите имена и адреса на детето, датата, часът, когато домът му е посетен от екипа. ЕГН-то е криптирано. Човекът, извършил това нарушение, е от София. Все още не е установено кой точно е той, допълни зам.-министърът.

В мултидисциплинарните екипи, които обхождат районите за връщане на децата в училище, са включени служители на регионалния инспекторат по образование (РИО), учители, социални работници, представители на неправителствения сектор, както и служители от МВР.

Сачева уточни, че през линка се стига до въпросния формуляр. Като грешка бе посочено, че с промяна на символ в линка ставали достъпни вече генерирани формуляри.

От фирмата, която поддържа системата, увериха, че е извършен пълен преглед на политиките за сигурност. Красимир Стоянов - представител на фирмата, посочи, че системата е изолирана от интернет, че се работи с карти, които нямат достъп до интернет, нито интернет има достъп до тях.

Линкът е изваден от системата и е свален през друг канал. Стоянов увери, че който и да е от членовете на екипа, няма достъп до цялата база данни в системата. Той е изпратен по електронната поща на въпросния служител и той по друг канал го е предоставил на трето лице. Установява се кой е извършил нарушението.

Зам.-министър Сачева обясни, че данните на 1,2 млн. деца, които се визират в публикацията на известен с разследванията си сайт, са данни на ГРАО. Системата работи само с децата, отпаднали от училище - 206 хил. деца. Тя посочи, че към 10 октомври са направени 150 хил. обхода и са върнати в училище 12 146 деца. 82% от децата, които не са в нашите училища, са в чужбина.

В публикацията на Биволь, предизвикала извънредната пресконференция, бе акцентирано, че личните данни на децата, включително адресите, възрастта, имената им, са били достъпни в интернет.