Стопиха се опашките на българо-гръцката граница на КПП Кулата-Промахон, характерни за последните 10-ина дни.

Това акцентираха по време на посещение на граничния пункт Кулата от МВР. министърът на вътрешните работи Младен Маринов заедно с главния секретар на ведомството Ивайло Иванов и директора на "Гранична полиция" Светлан Кичиков.

"Знаете, че контролът се извършва за гръцкото ГКПП. Тук има 8-10 коридора за преминаване, а там има значително по-малко. Ние можем да пуснем на излизане максимум 4 и един за товарни автомобили. Огледах нещата и още в неделя изпратих Кичиков (директора на Гранична полиция - б.р.) да дойде на място", каза Маринов. 

Над 30 000 автомобила преминаха през ГКПП "Кулата" за денонощие

Над 30 000 автомобила преминаха през ГКПП "Кулата" за денонощие

За същия период през "Маказа" са преминали общо 11 584 автомобила

Той обеща да изпрати допълнително хора. "Дирекция "КИС" ще заведат организацията да пуснат модули, които да могат извън КПП-то да обслужват автобуси на място. Това ще повиши пропускаемостта", заяви министърът.

"Разбирам, че всички пътуващи са затруднени, но да не забравяме че не трябва пропуските на контрола да застрашават националната сигурност", заяви министърът.

Вчера на граничния пункт бяха открити укрити в товарен автомобил мигранти, припомни той.

Задържаха поляк, превозвал мигранти в камион с дини

Задържаха поляк, превозвал мигранти в камион с дини

Разкрит е на ГКПП-Кулата

"Ще направим всичко възможно да облекчим трафика през граничните пунктове, има допълнителен състав, работата ще е на самото тресе, отделно екипи при възможност ще извършват разделяне по трасета за български и граждани на европейските страни и едно - за пътуващите от трети страни", допълни главният секретар на МВР, и уточни, че се пускат и мобилни екипи

МВР: За Гърция изберете друго ГКПП, не "Кулата"
Обновена

МВР: За Гърция изберете друго ГКПП, не "Кулата"

Има повишение на бежанския натиск в сравнение с 2018 година, заяви Ивайло Иванов

По думите на гГлавният секретар на МВР трафикът само през ГКПП-Кулата се е увеличил с 25%, а 65% от пътуващите са били с деца - малолетни и непълнолетни в сравнение със същия период през 2018 г.

Заедно с вътрешния министър на граничния пункт бяха директорите на ОДМВР - Благоевград и Кюстендил - старши комисар Дойчин Дойчинов и старши комисар Елиан Стамболийски, директорът на РДГП - Смолян комисар Стоян Мандаджиев.