Магистратите от Районния съд в Бургас отмениха глобата на „Лукойл Нефтохим- Бургас" за разлива на десетки тонове гориво от магистрален продуктопровод на рафинерията на 17 юни т.г., съобщи Дарик.

Основните мотиви на съда са: „По същество, нарушението изобщо не е осъществено от дружеството". В обвинението има и нелепа грешка на екоинспекторите - в първия абзац на наказателното постановление те са записали, че е допуснато замърсяване с гориво на земна повърхност на път кв. „Горно езерово"-село Братово, а във втория - на същия лист, че замърсяването е на пътя в... ..кв. „Долно езерово".

Едновременното наличие на две различни локации на практика осуетява възможността да се установи с категоричност къде точно е осъществено процесното деяние", се казва в решението на Бургаския районен съд.

Аварията бе предизвикана от криминален пробив на тръбата, свързваща „Лукойл" с пристанище „Росенец". Над 30 тона бензин А95 се изляха на пътя между „Долно езерово" и село Братово, в река Чукарлийска и в опасна близост до защитеното езеро Вая.

Инцидентът вдигна на крак целият експертен ресурс на местните институции. От екоминистерството се заканиха, че на рафинерията ще бъде наложена глоба от десетки хиляди лева, а министър Ивелина Василева обяви, че на държавно ниво ще бъдат инициирани промени за завишаване на санкциите при замърсяване на околната среда.

На 6 юли т.г. от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИСВ)- Бургас са наложили на рафинерията еднократна санкция размер на... 9 220.80 лева.

От „Лукойл" обжалваха в съда и настояха отмяна на наказателното постановление като незаконосъобразно и необосновано. Подчертаха, че причина за разлива на гориво е криминално поведение на неизвестни лица, които нямат връзка с дружеството. Акцентът бе поставен и върху факта, че „използваният от административните органи метод за изследване чрез гравиметрия, не е годен да установи замърсяването на почви с нефтопродукти, тъй като е предназначен да установява съдържание на въглеводороди в отпадъци".

Искането за отмяна бе прието изцяло от съда. Единственият извод, който според Районния съд, се налага е че: „Лукойл", нито е причинил, нито е допуснал да настъпи замърсяване на земната повърхност. Причината за пробива и последвалия разлив са престъпни действия на лице, чиято самоличност не е установена".

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административния съд в Бургас в 14-дневен срок.