От полицията активизират контрола върху частната охранителна дейност, съобщиха от МВР.

Припомняме, контролът от МВР е разписан в Закона за частната охранителна дейност и е задължителен.

По-активни мерки и контрол по изпълнение на редица разпоредби, които регламентират частната охранителна дейност, е разпоредено от директора на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски.

Подозират инсценировка при обира на инкасо автомобил в София

Подозират инсценировка при обира на инкасо автомобил в София

Oбирджиите са били без оръжие

При провеждането на ежемесечните срещи с представителите на охранителните фирми проверяващите ще обръщат особено внимание на инструктажите на екипите преди транспортирането на ценни пратки и товари за стриктното спазване на всички, утвърдени в договора за охрана изисквания за безопасно транспортиране.

Друг акцент ще бъде поставен върху подбора на охранителния състав, който пренася ценни книжа и товари. Ще бъде наблегнато върху професионалната квалификация на екипите, както и върху контрола за носеното оръжие и помощни средства.

С цел превенция, на полицейските и младши полицейските инспектори от "Териториална полиция", обслужващи райони, в които функционират обекти на големи търговски вериги, се възлага да информират управителите на обектите за начина на събиране, пренасяне и предаване на паричните суми от оборотите им.

Обраха 300 000 лв. от инкасо автомобил в София
Обновена

Обраха 300 000 лв. от инкасо автомобил в София

Двама мъже с неустановена самоличност заплашиха с оръжие...

В разговорите особено внимание ще се обръща на факта, че дейността по транспортиране на ценните пратки и товари се осъществява само от търговец, притежаващ лиценз за извършване на този вид частна охранителна дейност.

Припомняме, на 28 януари в София двама мъже с пистолет след заплаха към шофьора на инкасо автомобил отмъкнаха около 300 хил. лева от бус, превозващ оборота на търговски обект. Установени са пропуски в действията на охраната, има подозрение за инсценировка.

Само двама били нападателите на инкасо автомобила

Само двама били нападателите на инкасо автомобила

Стреляли са два пъти

Година по-рано четирима души с автомати стреляха по инкасо автомобил в паркинг на търговски обект и са успяха да откраднат пари. Те са избягали с бяла кола, която по-късно беше намерена до бл. 8 в близост до местопрестъплението.

През юли 2016 бе извършен въоръжен грабеж в офис на фирма в района на гара Искър.