В разследване срещу командира на ВВС генерал Цанко Стойков прокуратурата е попаднала на данни за извършено евентуално престъпление от страна на държавния глава Румен Радев.

Това става ясно от разпространено от прокуратурата прессъобщение заедно с доказателствен материал - звукови файлове от експлоатирани от ДАНС СРС-та. Те се публикуват след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Досъдебно производство породило питането за имунитета на президента

Досъдебно производство породило питането за имунитета на президента

Това обясни самият Иван Гешев

На 22 януари наблюдаващите прокурори са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност по наказателно производство спрямо командира на ВВС.

"При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност - президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му", посочват от прокуратурата.

Телефонните разговори са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р, посочват от прокуратурата. Според наблюдаващите прокурори може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

От направените публични телефонни разговори става ясно, че се договарят условия, при които да се изпратят справки към Антикорупционната комисия във връзка назначаването на Десислава Радева пиар на ВВС, докато начело е Румен Радев. Става въпрос е за ползване и закупуване на жилища по ведомствените програми. Първият телефонен разговор прокуратурата предполага, че е с президента Румен Радев. 

Наказателното производство е спряно на 23 януари, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет. Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Румен Радев убеден, че не е вършил нищо нередно

Румен Радев убеден, че не е вършил нищо нередно

Няма никаква идея за какво точно е питането на главния прокурор Иван Гешев

Припомняме, вчера главният прокурор Иван Гешев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване обхвата на имунитета на държавния глава. КС образува дело по искането.Днес главният прокурор заяви, че прокуратурата разполага с данни за извършено престъпление.

Въпросът бе повдигнат и по време на отчета на президента, като Румен Радев заяви, че няма никаква идея за какво се отнася питането на главния прокурор Иван Гешев, но е убеден, че не е вършил нищо нередно.

Прокуратурата на Република България прави публично и постановлението за спиране на наказателното производство със заличена информация, която няма отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство.