Образувани от прокурори досъдебни производства са причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване за това може ли президентът да бъде разследван. Това обяви самият Гешев преди началото на поредното заседание по делото КТБ, съобщава Нова телевизия.

Обвинител номер едно обясни, че му е било изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори, които са видели данни, пораждащи неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. По тази причина са му изпратили досъдебното производство с оглед неговите правомощия да сезира Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията.

Румен Радев убеден, че не е вършил нищо нередно

Румен Радев убеден, че не е вършил нищо нередно

Няма никаква идея за какво точно е питането на главния прокурор Иван Гешев

Припомняме, вчера главният прокурор поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията". Гешев пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

По-късно същия ден от президентството коментираха, че само Конституционният съд може да тълкува Конституцията.

Днес по време на отчета на третата година от мандата си президентът Румен Радев изрази убеденост, че не е вършил нищо нередно. Той заяви, че нямал идея за какво се отнася питането на главния прокурор.

Гешев иска да държи президента на къса каишка, убеден Екимджиев

Гешев иска да държи президента на къса каишка, убеден Екимджиев

Функцията на КС не била да изяснява смисъла на прокуратурата на неуки юристи