Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията. След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело, пише "24 часа".

Това коментираха от администрацията на президентстската институци по повод питането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента, стана ясно от искането, публикувано на сайта на прокуратурата. 

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"
Обновена

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"

И може ли да разследва президента и вицепрезидента

В питането си Иван Гешев е поставил въпросите дали се припокрива по съдържание понятието "държавна измяна" с престъпленията, визирани в Раздел I "Измяна", Глава първа "Престъпления против републиката" от Особената част на Наказателния кодекс и ако не се припокрива - какви по естеството си нарушения включва:

- каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията";

- включва ли в съдържанието си някое от понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията" и кое от тях извършването на престъпление, различно от предвидените в Раздел I "Измяна", Глава първа "Престъпления против републиката" от Особената част на Наказателния кодекс. „

Ако включва, налице ли са изисквания относно вида на престъплението (от общ или от частен характер) или за нормативно предвижданото за конкретното престъпление наказание (както по отношение на неговия вид, съобразно чл. 37 НК, така и по отношение на неговия размер);

Иван Гешев постави питането си към КС почти месец след встъпването му в длъжност. Това е първото негово питане.