След като ни показа по време на кампанията за неговото назначаване, че не разбира основни принципи на Конституцията, като разделението на властите, Иван Гешев много държи да покаже, че не може да осмисли някои ясни разпоредби, като чл. 103. Това заяви за bTV адвокат Михаил Екимджиев по повод искането на главния прокурор Конституционният съд да разясни какво е "държавна измяна".

По думи на Екимджиев целта е "безпощадно ясна". Това е едно профилактиране на президента, казано по полицейски, защото явно тези похвати идват отръки на прокуратурата, отбеляза той. Според него явно се цели държавният глава да бъде държан на къса каишка с разследвания, за да забрави за идеите си за промени в Конституцията и ограничаване на правомощията на главния прокурор.

Екимджиев бе категоричен, че въпросите са нелепи, а искането към КС е процедурно недопустимо - не можело съдът да бъде питан абстрактно, без конкретен казус.

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"
Обновена

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"

И може ли да разследва президента и вицепрезидента

"В много случаи конституционната норма може да бъде тълкувана само в конкретен фактологичен и социален контекст. Без да е възникнал конкретен казус, не може КС като образователно учреждение да разяснява смисъла на прокуратурата на недоучили, неуки юристи", отсече той.

Екимджиев подчерта, че по време на мандата на президента не може под никаква форма върху него да бъде упражняван наказателно-процесуален натиск. Разследвания можело да се извършват едва след изтичането на мандата.

Той обясни, че смисълът е "да се запази интегритетът на държавния глава, неговата независимост, да не виси над него някакъв дамоклев меч от страна на прокуратурата и да не може да бъде упражняван паралегален натиск под формата на измислени проверки".

Според него текстовете в Конституцията не са размити, тъй като било ясно, че докато трае мандатът на държавния глава, той може да бъде разследван само за нарушение на Конституцията и за държавна измяна. Той нито може да бъде арестуван, нито да бъдат образувани проверки.

От президентството отговарят, че само КС може да тълкува Конституцията

От президентството отговарят, че само КС може да тълкува Конституцията

Това е първото питане на Иван Гешев след встъпването му в длъжност

Екимджиев посъветва Гешев да прочете практиката на Европейския съд - всяко действие на властите, което показва тяхното намерение да разследват конкретно лице, е фактическо обвинение и е абсолютно недопустимо.

Той отново поясни, че не може въпросите да се поставят абстрактно, тъй като дяволът бил в детайла. КС няма образователна функция, той трябва да бъде сезиран само по конкретен казус, подчерта адвокатът.