Управителният съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изразява своето недоволство от параметрите в държавния бюджет на Република България за 2022 г., касаещи Министерството на вътрешните работи.

Един от основните проблеми е, че в същия не се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите в МВР. Това само по себе си води до значителното им обедняване предвид галопиращата инфлация през 2021 г. и продължаващото ѝ покачване през 2022 г. За сметка на това пък са предвидени 9 млн. лв. - за карти за спорт за подобряване на физическата подготовка на служителите в МВР.

От синдиката не са доволни ,че в доклада към проектозакона за настоящата година е разчетено увеличение на средствата за заплати и възнаграждения само за персонала на изборните длъжности, за заетите в системата на съдебната власт и педагогическите специалисти.

НСНС "Огнеборец" приветстват увеличените средства за издръжка с близо 92,41 млн. лв. спрямо 2021 г., но отбелязва, че 210 млн. лв. са крайно недостатъчни. Според тях и предвидените 29,78 млн. лв от необходимите близо 247 млн. лв. за капиталови разходи са меко казано смешна сума за поддръжка и основен ремонт на огромния сграден фонд на МВР

Управителният съвет на НСПС "Огнеборец" настоява за започване на преговори с правителството за увеличаване на средствата за персонал с цел увеличение на възнагражденията с 20% в проекта на бюджет за МВР за 2022 г. и предвиждане на допълнителен ресурс за капиталови разходи.

В противен случай ще изразят правото си на недоволство чрез регламентираните в закона начини.

Припомняме, че варненският клон на синдиката на пожарникарите в България обяви че огнеборците са в протестна готовност поради готвените промени в МВР и обособяването на "Пожарна безопасност и защита на населението" като самостоятелна структура.

Огнеборците са в протестна готовност срещу изваждането им от структурата на МВР

Огнеборците са в протестна готовност срещу изваждането им от структурата на МВР

Пожарникарите не искат да бъдат обособени в отделна структура.