Магистратите от Върховния касационен съд за втори път върнаха делото за подкуп срещу служители на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от ВКС. Те го дадоха за ново разглеждане от Апелативния съд във Варна.

Тричленката на ВКС с решение № 183/28.11.2017 г., постановено по наказателно дело № 535/2017 г., отмени въззивно решение № 35/09.03.2017 г. на Апелативен съд - Варна. Отмененото решение е по наказателно дело № 436/2016 г., което се връща за ново разглеждане от друг състав на съда. Решението не подлежи на обжалване, информират от ВКС.

Делото срещу подсъдимите Йорданка Георгиева, Надя Вълчева (служители в Държавен фонд "Земеделие" - Варна) и Георги Герджиков (бивш служител в ДФ "Земеделие" - Добрич) е образувано по касационен протест на Апелативната прокуратура - Варна.

Подсъдимите са признати за виновни и осъдени за подкуп чрез изнудване чрез злоупотреба със служебно положение и в големи размери. На Георгиева е наложена условна присъда от 2 г. и 8 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 5 г., глоба в размер на 3 000 лв. и лишаване от права за срок от 3 г.

Наказанието за Вълчева е условна присъда от 2 г. затвор лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 4 г.; глоба в размер на 2 000 лв. и лишаване от права за срок от 3 г.

За Герджиков, осъден за измама и за това, че се е представил за длъжностно лице и му е определено наказание от 3 г. затвор, отложени с изпитателен срок от 5 г., глоба в размер на 4 000 лв. и лишаване от права за срок от 3 г.

В мотивите на съдебното решение се посочва, по делото трябва да се провери въззивен съдебен акт в хода на второ поред въззивно производство, образувано след отменително решение от 27октомври 2016 г. на ВКС. В него се установява, че липсват мотиви защо са наложени тези наказания, няма отговор и защо е отменено първото въззивно решение.

"В посоченото отменително решение на касационната инстанция е поставен акцент на конкретните съображения на прокурора във връзка с оплакването му за несправедливост на наложените наказания, като по този начин са очертани дължимите при новото разглеждане на делото законосъобразни действия от въззивния съд във връзка със заложения в чл. 339, ал. 2 от НПК стандарт. Следователно указанията относно съдържанието на мотивите са със задължителен характер по смисъла на чл. 355, ал. 1, т. 3 от НПК", категорични са върховните съдии.

Според тях точно тези указания са останали неизпълнени от въззивния съд при повторното решаване на делото, като в мотивите не са обсъдени всички обстоятелства, значими за вида, размера и начина на изтърпяване на наказанието, а тези, които са били предмет на обсъждане, са засегнати формално и повърхностно, се казва в решението на касационните съдии.