С нищо не съм предизвикала агресията, уверява битата жена-лекар от спешното отделение в Пазарджишката болница пред Нова телевизия. Припомняме, в четвъртък двама мъже пребиха лекарка и охранител в отделението за Спешна помощ на болницата в Пазарджик. Пребитата лекарка - д-р Гергана Анчева, е настанена в отделението по неврохирургия на болницата с комоцио.

В 90% от болниците работи системата с пръстов отпечатък

В 90% от болниците работи системата с пръстов отпечатък

Какъв трябва да си, за да биеш лекар, недоумява здравният министър

Нападението е извършено от баща и син от Белово. Те са докарали мъж, който пострадал при катастрофа. "Придружаващият го близък псуваше и викаше, искаше хирург на място. Не ни позволяваше да прехвърлим пациента на нашата носилка. Помолих да напусне и повиках полиция. Влезе охранителят да го изкара, но нападнаха и него. Опитах се да му помогна и тогава ме удариха. Получих бели петна, загубих равновесие", разказа д-р Анчева.

Баща и син пребиха лекарка от спешното в Пазарджик
Обновена

Баща и син пребиха лекарка от спешното в Пазарджик

Набит е и охранител в болничното заведение

Близките на биячите имат своя версия за случилото се. "Когато са свалили сина ми и са го оставили в коридора на спешната помощ, първоначално никой никакво внимание не му е обърнал. Момчето, което са задържали, ми й племенник. Той е почукал на вратата и е помолил някой да излезе и да окаже помощ. Тя напсува племенника ми. Не мисля, че жена, майка, лекар може да изрече такова нещо", заяви майката на момчето, което пострадало в катастрофа и заради което се наложило да ходят в спешното.

На тези обвинения д-р Анчева заяви, че твърденията не са истина. Пациентът бил посрещнат веднага.

"С нищо не съм предизвикала тази реакция. Агресията беше от тяхна страна", заяви тя.

Статистиката за нападнатите лекари в България е стряскаща. Миналата година са били нападнати 48 лекари, които работят в Спешната помощ, като само за два от тези случаи има осъдителни присъди.

От началото на 2016 година досега са нападнати 28 екипа на Спешна помощ. В сила е влязла само една осъдителна присъда, въпреки че са образувани 15 дела.