421 души са загинали по пътищата в страната от началото на годината. Това заяви на брифинг Мария Ботева, инспектор от "Пътна полиция".

Тя отбеляза, че сме едни от първенците в този ден, тъй като през 2017 г. сме отчели само един загинал, а през 2016 и 2018 г. в деня на операцията у нас няма нито един смъртен случай при ПТП.

Инспектор Ботева уточни, че днес мерките ще бъдат засилени, като на някои места патрулките просто ще обикалят улиците, за да създадат още по-голямо усещане сред хората, че някой се грижи за тяхната безопасност.

За четвърта поредна година на територията на цяла Европа се провежда мащабната операция EDWARD - Европейски ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death). Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти.

Мотото тази година, е "Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!".

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място - как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

На сайта на Пътна полиция е активна и специална секция, посветена на EDWARD. Предвидена е възможност и всеки може да се включи в проекта със своя инициатива и обещание.

По този повод БЧК организира открит урок с учениците от начален курс на 199-то основно училище "Свети Апостол Йоан Богослов" в кв. "Левски Г" в столицата.

Децата ще бъдат обучени на правилата за безопасно поведение на пътя от представители на "Пътна полиция"

Учениците ще направят мълчаливо шествие на пешеходна пътека в памет на загиналите техни връстници и ще поставят детски обувки.

От основаването си до сега Националният дарителски фонд е подпомогнал семействата на 757 деца, които са получили различни по степен увреждания вследствие на автомобилни злополуки.

От своя страна Българската асоциация на пострадали при катастрофи призовава да бъдем внимателни към особено уязвимите участници в движението - пешеходците.