Обвиненият за убийството на 5-годишния Никита Плотников - Герман Костин, отказва да се качи на количката и да дойде в съдебната зала.

Делото не тръгна, тъй като присъствието му е задължително поради факта, че е обвинен за тежко престъпление.

Припомняме, че руският гражданин Герман Костин е обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников, чието тяло бе открито в куфар край село Пасарел.

В залата се яви медицинската сестра Анелия Чобанова, която работи в болницата към ареста. Тя посочи, че не може да прецени дали Костин симулира или наистина се чувства зле. В момента той е в ареста на СГС, който се намира в Съдебната палата.

"В легнало положение е на кушетката", заяви Чобанова и допълни, че не може да го накара да използва помощните средства и да дойде в съдебната зала.

Съдът назначи комплесна медицинска експертиза, която да установи актуалното здравословно състояние на Костин. От нея трябва да стане ясно и дали Костин може да участва пълноценно в процеса.

По искане на адвоката на Костин - Капка Гергинова, съдът реши да се изиска информация какви лечения са предписани на Костин и какви прегледи са му правени в ареста. Според адв. Гергинова не му се дават лекарствата.

От думите й стана ясно още, че Костин води гражданско дело за неосигурена здравна грижа. Четири пъти адв. Гергинова искала сведения колко пъти клиентът й е прегледан от стоматолог и от кой стоматолог. "Разбрах, че стоматоложката в затвора е обидена от това , че г-н Костин не иска да се лекува при нея", изтъкна защитата.

Съдебният състав докладва постъпили заявления от Костин за отвод на съдебния състав и искане за изменение на мярката му поради медицински причини.

Делото бе отложено за 25 май.