Митничари откриха 62 800 къса /3140 кутии/ цигари в кашони с кроасани, под пасажерските седалки, в облегалките и кухини на автомобили при четири отделни проверки на микробуси и леки автомобили, извършени в района на ГКПП Дунав мост-Русе, съобщават от Агенция "Митници".

При първия случай товарният микробус, управляван от българин, е пътувал от България за Франция. При проверка в превозваните в микробуса кашони с кроасани, митническите служители откриват между кроасаните общо 550 кутии цигари от 5 различни търговски марки, всички с валиден български акцизен бандерол.

При втория случай митничарите отклоняват пътнически микробус за проверка в района на ГКПП Дунав мост - Русе. Превозното средство, управлявано от българин и пътуващо от България към Австрия, е проверено щателно и под пасажерските седалки, в черни полиетиленови пликове, са открити 250 кутии (5000 къса) цигари от десет различни разновидности, всичките облепени с валиден български акцизен бандерол.

При друг случай, отново край русенския Дунав мост митничарите проверяват български лек автомобил, пътуващ от България за Германия. При сканиране с рентген в облегалките на пасажерските седалки и във фабрична кухина над шофьорското място са открити тютюневи изделия с български бандерол с общо количество от 9800 къса от осем марки и разновидности.

По-късно същия ден е спрян български микробус, пътуващ за Франция. В хода на проверката му във фабрични кухини под автомобила и в кухини в купето са открити 37 000 къса (1850 кутии) цигари с български бандерол от две марки.

Към момента на проверките не са представени изисканите документи. По случаите са съставени актове за установяване на административни нарушения.