Опасни отпадъци са открити при оглед в землището на гр. Червен бряг, съобщават от прокуратурата.

Под ръководството на Специализирана прокуратура в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, се извършва оглед в рамките на образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група създадена с користна цел, в която участват и длъжностни лица.

В хода на разследването по делото е установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б, са били загробвани в землището на гр. Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями.

Първоначалният анализ сочи, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни.

Прокуратурата се зае със загробения боклук в Червен бряг

Прокуратурата се зае със загробения боклук в Червен бряг

Районът е отцепен заради риск отпадъците да са радиоактивни

На местопроизшествието са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда.

В огледа на местопроизшествието участват служители на ОДМВР - Плевен,Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", ТД -ДАНС - Плевен, Областна администрация - Плевен, Изпълнителна агенция"Автомобилна администрация", експерти от АЕЦ - Козлодуй, МОСВ и ИАОС, както и специализирани лаборатории за изследване на отпадъци.

Предстои да се извърши оглед на местопроизшествие и в землището на с. Рупци, общ.Червен бряг, обл. Плевен.

Припомняме, в края на май стана ясно, че над 60 тона боклуци са загробени под земен насип.