1623 ценни антики са били открити и иззети при проведена спецакция на плевенските полицаи.

Античните монети и няколко други ценни предмета, заедно с металотърсач са открити в специален тайник в дома на 48-годишен плевенчанин.
Жилището се намира в комплект „Дружба", съобщиха от МВР, а акцията е проведена 6.30 сутринта.

Иззетите монети са медни, бронзови и сребърни. Заедно с тях са намерени и детска гривна и обков от оловно огледало, 5 фибули, парче от керамичен съдс изображение на Аполон или Орфей. Вероятно антиките са от известната римска колония по дунавския лимес между Плевен и Монтана.

Монетите са римски императорски и ранно византийски, сред тях са такива от времето на Юстиниан II и неговата съпруга София, на Тиберий, Август, император Траян, който води война с Даките, Константин Велики, Лиции - баща. Основното количество е колективната находка от бронзови монети от средата на 3 век, а най-късната е от 6 век- царуването на Юстиниан II и София.

Сред монетите има и такива, които са изработени от малко познати ателиета, от времето на Константин Велики, когато функционирали местни монетарници.

По мнение на Цецка Филипова от регионалния исторически музей, конфискуваните монети са изключително интересна находка по гравюрите, начина на моделиране, изписването на буквите. Сред тях няма фалшификати, всички те са оригинали или копия.

Колекцията на 48-годишния плевенчанин е иззета и е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в прокуратурата.