53-годишният Румен Стоянов е починал от антракс във варненско село, стана ясно в събота. Това е станало, докато колил болна крава. След това месото е транжирано и пренасяно, стига и до кланица в квартал „Аспарухово".

26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали наденици от неговото месо. Здравните власти твърдят, че са открили абсолютно всички. Те са от пет населени места от Варненска и Бургаска област. Хората вече се лекуват с антибиотици. Засега никой няма симптоми на чревен антракс.

Вчера в селото се извърши мащабна дезинфекция на дома на Стоянов. Сметището също беше обработвано с препарати.

Остава обаче въпросът проследен ли е пътят на млякото от болната крава, което собствениците всеки ден са продавали.

"Ако месото е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс. Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си", обясни пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести.

"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладян много успешно", коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в БАБХ.

"При сегашния случай всички животни в областта ще бъдат ваксинирани, те са под карантина, а пашата е спряна. Хората се лекуват с антибиотици профилактично, така че нещата са овладени", допълни той.

"Инкубационният период е много важен за хората, той е много по-кратък. Ако ядеш заразено месо, заразяването с чревен антракс се проявява до 72 часа. От човек на човек болестта не се предава", поясни проф. Кантарджиев.