Във Великотърновския апелативен съд отложиха дело срещу гинеколози в Габровската болница, осъдени за смъртта на новородено и майка му, съобщи БНР. Причината е заболяване на единия от обвиняемите.

В началото на 2019 г. двамата обвиняеми бяха осъдени условно за смъртта на родилка и бебето ѝ, станали през есента на 2013 година от Габровския окръжен съд. Обвинените лекари получиха тригодишни условни присъди с 5 години изпитателен срок.

Бившият началник на Акушеро-гинекологичното отделение в Габровската болница д-р Димитър Ангелов и лекарка, водила раждането д-р Севдалина Колева, са лишени от лекарски права за 3 години.

Те са признати за виновни, че преди близо 6 години по непредпазливост са причинили смъртта на новородено момченце, а майка му - Десислава Манолова, е развила сепсис при вътреболнична инфекция. Родилката почина в болница в Плевен.

Делото е по протест на всички страни в съдебното производство. Процесът тръгва за втори път в Апелативния съд. Преди 3 години Габровският окръжен съд даде 5 години ефективно на д-р Ангелов и 3 години условно на д-р Колева. Те обжалваха и делото беше върнато на прокуратурата.

Припомняме, на 22 юли 2014 г. двама акушер-гинеколози от габровската болница бяха изправени пред съда за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце миналия октомври.

През 2016 г. те имаха ефективна присъда. Според обвинението двамата лекари са проявили немарливо изпълнение на професията си, която е регламентирана и представлява източник на повишена опасност.

След обжалване, те получиха условни присъди.