Плевенският окръжен съд отложи делото срещу серийния изнасилвач Илиян Иванов, който бе разкрит от полицията в града през юли тази година.

38-годишният Илиян призна пред съдия за 10 извършени от него изнасилвания през периода 2003-2007 г.
За 6 от престъпленията има подадени сигнали и са събрани веществени доказателства.

Делото е отложено на базата на формално основание. Обвиняемият е заявил пред съдийския състав, че не е получил препис от обвинителния акт.

"Моята информация е, че той е получил препис от обвинителния акт, с който е върнат от ареста в София, където беше приведен за извършване на следствени действия в нашия арест", каза наблюдаващият случая прокурор Искра Ганева, цитирна от Дарик.

Прокурор Ганева уточни, че ще изготви постановление за привеждане на обвиняемия в Плевенския затвор, където той ще чака разглеждането на делото. Следващото съдебно заседание е насрочено за 9 януари 2009 година.

Окръжната прокуратура му повдигна обвинение за престъпление, извършено през 2003 г. срещу 13-годишно момиче - изнасилване с употреба на сила и блудство. Обвинението е доказано с ДНК-експертиза.

Престъплението е срещу малолетно дете, затова ще го гледа наказателен състав на Окръжния съд, като предвиденото в закона наказание е между 10 и 20 години лишаване от свобода, поясни наблюдаващият прокурор Искра Ганева, цитирана от Би Ти Ви.

Тя уточни, че останалите пострадали от сексуалния насилник са навършили 14-годишна възраст, защото делата ще се гледат в районните съдилища на Плевен и София. Много от потърпевшите момичета предпочитат да мълчат, защото не желаят да се връщат към нанесените им травми, допълни прокурорът.

38-годишният Илиян Митков Иванов е шофьор, семеен, с малка дъщеря. Изнасилвал е след пиянски запои, като е избирал дребни и слаби жертви, издебвал ги е по тъмно и ги завличал в парк или строеж.