Пловдивският окръжен съд отложи делото срещу ветеринарката, обвинена в съставяне на фалшиви документи за 20-годишното ирландско месо, внесено в България през 2005-та година, информира радио Пловдив.

По искане на обвиняемата Марияна Панайотова, главен експерт в пловдивската ветеринарномедицинска служба, съдът определи изготвяне на допълнителни експертизи и отложи делтото за втората половина на април.

Вчера и тази сутрин по случая бяха разпитани повече от 20 свидетели.

Лекарката от ветеринарната служба е обвинена, че е вписасла 2004 година като дата на производство в документите за ирландското месо, а митничар е сигнализирал в полицията, че върху кашоните с пратката личи 1986 година.

От прокуратурата твърдят още, че ветеринарката не е отбелязала в експертните листове, че месото подлежи на висока топлинна обработка, т.е. при температура поне 100 градуса.

Припомняме, в края на януари 2006 г. пратка от 72 тона бе задържана на ГКПП - Кулата заради нередовни документи.

На 01 февруари 2006 година екип от експерти на НВМС и НДНИВМИ - София, по искане и в присъствието на служители от НСБОП, взеха 15 броя проби от обезкостеното говеждо месо, внесено от Ирландия.

Пробите бяха подложени на органолептичен и биохимичен анализи в лаборатория "Ветеринарно-санитарна експертиза на хранителни продукти от животински произход" към НДНИВМИ - София.

Анализът на резултатите от изследваните проби от задържаното на ГКПП Кулата говеждо месо показва, че то не отговаря на изискванията на БДС - външен вид, миризма, състояние на тлъстините и сухожилията. Пробата от месото при варене също не отговаря на нормите.

При химичния анализ на изследваните проби е установено няколкократно завишаване на стойностите на показателите за окисление на мазнините.

Месото дава и положителна реакция за наличие на алдехиди, което е недопустимо.