Почти 8 часа продължи в петък заседанието на делото "Килърите" във Варненския апелативен съд. Бе разпитан бившия служител на ГД БОП Валентин Цоновски по служебно искане от съда. Призована за разпит бе и съпругата на убития през 2009 година търновски адвокат Петър Лупов.

Преди разпита на Цоновски, защитата на подсъдимите възрази срещу неговото призоваване.

Разпитът бе забавен от искането на подсъдимия Петър Стоянов за отвод на състава на съда и на прокурор Ася Петрова. Стоянов представи искова молба срещу Петрова, но обвинението отбеляза, че все още заведено дело няма и дори не е платена държавната такса за внасяне на молбата. Съдът отхвърли искането за отводи.

Петър Стоянов посочи, че завежда дело за лъжествидетелство и набеждаване срещу свидетеля Боян Джамалов и други свидетели, които са давали показания за убийството на бизнесмена Борислав Георгиев, както и това на Юри Галев. Припомняме, че за убийството на Георгиев подсъдимият беше оправдан, а преписката срещу Стоянов по второто убийство е прекратена.

Стоянов свидетелства затова, че друг затворник(Г.Петков „Дачи”), с когото се видели в затвора Плевен му казал, че Цоновски му въздействал, за да лъжествидетелства по делото на „Килърите”. Според подсъдимия, Цоновски оказвал натиск върху Петър Атмаджов, правил опит да въздейства върху Васил Костов чрез съпругата му, а оказвал натиск и върху Росен Желязков, по времето, когато бил директор на Затвора Варна.

Стоянов твърди, че Цоновски го притискал да лъжесвидетелства и да обвини в поръчителство за убийство тогавашния президент Георги Първанов. Стоянов отказал да го направи. Както Стоянов, така и подсъдимите Васил Костов, Георги Вълев и Райчо Стойнев свидетелстваха вчера, че Цоновски имал голямо влияние в затворите и оказвал натиск за лъжесвидетелстване върху лица, изтърпяващи наказания там, включително и върху тях самите. Подсъдимите настояваха съдът да знае тези факти преди да разпита Цоновски по настоящото дело.

Прокурорите бяха категорични, че липсват каквито и да са процесуални препятствия за разпит на този свидетел. Варненският апелативен съд намери аргументите на защитата за неоснователни и допусна разпит на Валентин Цоновски в качеството му на свидетел.

Магистратите разпитаха Валентин Цоновски, който към 2009 година е бил началник отдел "Контратероризъм" при ГД БОП. Цоновски до настоящия момент не е бил разпитван като свидетел по делото. В отговор на въпроси на прокурорите свидетелят разказа, че след убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, станал част от екипа разследващи и магистрати, събран да работи по делото на "Килърите" и било решено делото да се разпредели на Окръжна прокуратура Шумен.

Едни от първите показания по този казус били на Боян Джамалов, който преди време е бил част от приближените на обвиняемия Петър Стоянов. Джамалов свидетелствал за среща в Пловдив (през пролетта на 2009 година), на която Петър Атмаджов предал плик с пари на Стоянов. Парите били за уреждане на взаимоотношения между лицата, обвързани с фалита на Тракия банк.

По-късно и други лица (Л.Цеков, Г.Петков, Ц.Ненов и др.) свидетелствали за наличие на група около Петър Стоянов, която се занимавала с палежи, с побои и с поръчкови убийства. Спрямо свидетелите, с които било работено по това разследване не бил упражняван натиск, декларира Цоновски.

Други свидетели били сериозно притеснени да не ги последва съдбата на Трифонов и Филев, чиито тела бяха открити месеци по-късно. Припомняме, че Георги Трифонов и Владимир Филев са сочени за физическите извършители на убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев.

През есента на 2011 година, много след като е дал показания по казуса на "килърите", Джамалов потърсил органите на МВР, за да съобщи, че срещу него бил направен опит за покушение.

Със знанието на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и на МВР министъра по това време Цветан Цветанов, Цоновски участвал при задържането на Петър Стоянов през 2010 година, извършено в болница "Токуда". Цоновски отрече да е оказвал натиск върху Петър Стоянов, за да лъжесвидетелства срещу президента Георги Първанов.

Разпитът на втория призован за вчера свидетел – Аринка Лупова, съпруга на убития търновски адвокат, беше отложен за следващото съдебно заседание на 10 и 11 март 2016 година. За тези заседания ще бъдат призовани на разпит като свидетели Петър Атмаджов (изтърпял вече присъдата си по това дело) и Георги Петков – Дачи, който търпи присъда на Варненския окръжен съд за опит за убийство в затвора Плевен.