Четирима маскирани изнесли 100-килограмова метална каса от предприятието на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Те са нахлули посред нощ в административната сграда на предприятието, съобщи konkurent.bg.

След кратка схватка с охраната на завода дошла полиция. Бандитите успели да изчезнат, а касата е открита на около стотина метра от оградата на завода. Сейфът не е разбит и нищо не е изчезнало, казаха от полицията.

Екшънът се е разиграл час и половина след полунощ на 15 март 2016 година. Предприятието за преработка на пилешко месо "Гала М", собственост на Аврамов и семейството му, се намира в местността Тировете. Това е на метри от околовръстния път на Монтана. Заводът се пази денонощно.

В нощта срещу вторник момчетата чули шум откъм административната сграда. Незабавно се отправили към мястото и видели четирима с маски на главите да мъкнат тежкия сейф и да го прехвърлят през оградата на завода. Започнал спор, бандитите заплашили, че ще стрелят, но някой от пазачите вече бил подал сигнал в полицията.

Униформените дошли за минути. Подплашени от сирените на патрулките и от намесата на охранителите, четиримата апаши зарязали касата и изчезнали.

При огледа до сейфа е открит и сак с инструменти. В сейфа, който е изваден от кабинета на Аврамов, имало 25 000 лева, нотариални актове, ценни книжа, договори и пистолет "Макаров".

"Нямам обяснение за случката. Смятам, че това не са случайни хора. Те чудесно са знаели къде се намира касата. Отишли са направо там, никъде другаде из офисите не е ровено", каза бизнесменът Димитър Аврамов.

Полицията работи по случая. Образувано е досъдебно производство. Издирват се четиримата маскирани бандити.

Припомняме, бившият депутат Димитър Аврамов бе освободен от ГЕРБ и от 41-то народно събрание по подозрение в търговия на влияние след като бе арестуван часове преди официалното публикуване на критичния доклад на Европейската комисия през юли 2012 година. Според прокуратурата, за да извърши услуга той е поискал и получил подкуп от 50 000 лева.

В свое интервю пред "Труд" месец по-късно Аврамов обясни взаимодействието в партията и защо, според него, се е оказал неудобен.

"В парламентарната група заповедите издаваше г-жа Фидосова, тя говореше все от името на лидерите - г-н Цветанов и г-н Борисов. В момента, в който и аз, и други колеги разбрахме, че не винаги това, което казва Фидосова, е волята на Цветанов и Борисов, лично аз оттеглих доверието си от нея. Спрях въобще да комуникирам с Фидосова. Това стана някъде през пролетта на 2012 г. И вероятно това беше една от основните причини да се окажа мишена на акциите, които последваха срещу мен".

До този момент делото срещу Димитър Аврамов е недовършено.

Междувременно се появиха слухове, че автомобилът на монтанския шеф на МВР Ивайло Антонов, в който бяха открити наркотици, е престоял в сервиз, контролиран от Аврамов.

В края на 2010 година двама депутати от ГЕРБ - Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев бяха пратени на съд от разноцветната парламентарна комисия за конфликт на интереси. Тогава сигналът бе подаден от депутата Мартин Димитров.

През март 2010 г. Гюзелев, Аврамов и Десислава Танева - настоящ министър на земеделието и горите, внесоха проект за промяна на Закона за земята, който дава привилегия на арендаторите на земя. Тяхното предложение - че собствениците на земя при продажба са длъжни първо да я предложат на арендаторите, бе гласувана на първо четене в края на юни 2010 година.

Чак когато от СДС и от БСП едновременно обвиниха тогавашните управляващи в откровен лобизъм и "Синята коалиция" настоя да се намеси и Бойко Борисов, Аврамов и Гюзелев оттеглиха проекта. Така законопроектът не стигна до окончателно гласуване. Доброволното оттегляне бе изтъквано пред съда като аргумент за невинност. Адвокат и на двамата бе колегата им от ГЕРБ Емил Радев.