Върховният административен съд отмени цените в Лекарствения списък на НЗОК.

Той бе утвърден на 10 януари тази година.

Делото срещу здравната каса беше заведено по жалба на Българския фармацевтичен съюз.

Жалбата беше подадена от БФС, тъй като ръководството на здравната каса отказа да коригира констатираното драстично несъответствие на цените в лекарствения списък с редица норми от действащото законодателство, уточняват от съюза.

Утвърдените от НЗОК крайни цени за лекарствените продукти, заплащани от бюджета на касата, са базирани на надценки за аптеките между 0% и 15%. А приетата през декември 2007 г. нарeдба на Министерски съвет предвижда надценки от 18%, 20% и 22%, в зависимост от ценовата група на лекарствата, допълват от организацията.

По този начин НЗОК драстично нарушаваше наредбата на МС за надценките, която упорито беше защитавана и прокарана именно от Министерството на здравеопазването, твърдят още от БФС.

Според решението на ВАС, цените в лекарствения списък на НЗОК противоречат на няколко нормативни акта.

От БФС добавят, че фактът, че чрез указания на НЗОК се определят крайни цени за продажби на дребно в аптеките също противоречи на закона.

Директорът на НЗОК няма такива правомощия, категорични са от съюза.

При подобни случаи през 2005 г. касата беше глобена от Комисията за защита на конкуренцията със сумата от 30 000 лв., а през 2008г. бе санкционирана отново със сумата от 100 000 лв. за неизпълнение на решение и продължаващо нарушение, припомнят от организацията.

Цените за продажба от страна на търговци на едро и на дребно на лекарствени продукти се определят с наредба на Министерския съвет, уточняват още от БФС.