Законопроектът на Любен Корнезов за отмяна на съкратеното производство бе приет на първо четене със 149 гласа „за", 1 въздържал се и без гласували против.

На първо четене бе приет и проектът на ГЕРБ, касаещ спецсъдълищата, но получи по-малко гласове от тези за Корнезов - 100 гласа за, 53 против и 3 въздържал се.

По-рано:
Л. Корнезов: Баста на спецсъдилищата.
                                   Още...

Отхвърлен бе проектът за НПК на Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов, предлагащ постигане на по-голяма гъвкавост на наказателния процес и създаване на нормативни критерии за защита правата на гражданите в производството, както и разумни срокове за тяхното осъществяване.
В НПК според социалистите трябва да се въведе задължение прокурорите да провеждат бързо или незабавно производство.

В защита на предложението си за отмяна на съкратеното производство, което дава възможност да се намалява наказанието за извършеното престъпление с една трета, Любен Корнезов заяви:
"Тази възможност обаче не е обществено оправдана за убийците, за тежките телесни повреди, осакатили жертвата за цял живот, за престъпления извършени в пияно състояние и т. н", обясни Корнезов.

"Не трябва законодателят да дава такава "привилегия" на такива престъпници", смята още той. Корнезов е категоричен, че е наложителна нова концепция за наказателното правораздаване.

Предлаганият от него законопроект не изисква финансов ресурс. "Човешката справедливост изисква този законопроект да бъде приет", смята още той.

Другият приет проект - на Искра Фидосова от ГЕРБ, е във връзка с промените в Закона за съдебната власт, чрез които се предлага създаване на специализирани органи на съдебната власт.

С предлаганите промени в НПК се урежда компетентността на специализирания наказателен съд и на апелативния специализиран наказателен съд.

Специализираният наказателен съд ще е компетентен да разглежда делата като първа инстанция, образувани  за престъпления против Републиката, квалифицираните състави на отвличане и противозаконно лишаване от свобода, задържането като заложник, трафик на хора, квалифицираните състави на изпиране на пари, образуването, ръководенето и участието в организирана престъпна група, както и за престъпления, извършени по поръчение на или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, обясни Фидосова.

На специализирания наказателен съд ще са подсъдни и делата за длъжностно присвояване, измама, безстопанственост, съзнателно сключване на неизгодна сделка, изпиране на пари, престъпления по служба, подкуп, когато са извършени от лица с имунитет, членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него, ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, съдии, прокурори, следователи, както и заместник-министрите и главните секретари на министерствата.

При така определената материална подсъдност на специализирания наказателен съд очакванията са той да разглежда около 250-300 дела годишно, посочи Фидосова.

Втора инстанция за делата, разгледани като първа инстанция от специализирания наказателен съд, ще бъде Апелативният специализиран наказателен съд, а касационна инстанция - ВКС. Към специализираните съдилища ще бъдат създадени съответните прокуратури.

Към специализираната прокуратура към специализирания наказателен съд ще съществува следствен отдел. Разследващи органи по делата, подсъдни на специализираните съдилища, ще бъдат следователите от този следствен отдел и разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи.