Агенция "Митници" отне лицензите на два данъчни склада в Русе. Действията на органите са предприети на 5 април, четвъртък, когато служителите на агенцията прекратяват лицензите за двата склада за акцизни стоки на лицензиран складодържател.

Действията на Агенция "Митници" са на основание влязло в сила наказателно постановление, с което е постановена имуществена санкция от 29 165 лв. Санкцията е наложена за извършено "тежко" нарушение, тъй като наложената и влязла в сила санкция е над 15 000 лева.

Поради това лицензираният складодържател вече не изпълнява условията на чл.47, ал.1, т.5 от ЗАДС, където се посочва, че лицензиран складодържател може да бъде лице, което не е извършило тежко или повторно нарушение.

Наказателното постановление е от месец септември 2016 г. и е въз основа на акт за установяване на административно нарушение по описа на Митница "Русе" от месец април същата година. При анализ чрез системата БАЦИС и извършени допълнителни проверки митническите служители установяват, че са нарушени процедурите по доставка на над 24.5 тона гориво за отопление, обложени с акцизна ставка 50 лева.

За пратки от първата половина на 2015 г. е установено, че са доставени на различен получател от отбелязания в документите, тоест лицензираният складодържател не разполагал с надлежни документи, които да позволяват горивото да се обложи с намалена ставка.

Наказателното постановление влиза в сила на 28 март 2018 г., след като е потвърдено от две съдебни инстанции - районен и административен съд.

Решеният за отнемането на лицензите могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок пред Административния съд в Русе.