Нови 13 заболели от Хепатит А са открити в ромските квартали на Пловдив, съобщи Дарик.

С последните девет случая заразените в Столипиново стават 232-ма души, а в Шекер махала - 45, където новорегистрираните са три деца до девет годишна възраст.

С тях общият брой на заболелите от Хепатит А в пловдивска област достигна 462-ма души, информираха от РИОКОЗ.

От санитарната агенция са изпратили последната справка в Министерството на здравеопазването с настоятелно искане на спешна доставка на ваксини, необходими за 12 400 деца от кв. Столипиново и Шекер махала.

Въпреки разпоредбите, жителите им продължават да изхвърлят битови отпадъци на нерегламентирани сметища и не използват контейнерите за смет, алармираха епидемиолозите.

За случаите са уведомени районните кметове, от които се очаква да вземат необходимите мерки.
И през почивните дни инспекторите ще извършват съвместни проверки с полицията и ДДСК, съобщиха още от РИОКОЗ Пловдив.

Междувременно стана ясно, че от следващия вторник фирмите по чистотата в Пловдив започват масирано почистване на Столипиново като част от мерките против разпространението на хепатит, съобщи кметът Иван Чомаков.

Той увери, че лично ще следи работата по почистването, информира "Пловдив 24".

От района продължава да се извозва средно по 10 тона боклук дневно, но голяма част от междублоковите пространства все още не са почистени, добави кметът.

За хигиенизирането допълнително ще бъдат ангажирани хора от квартала, извън тези, които получават социални помощи и са задължени да отработят по 5 дни.