Неявяването в съдебна зала на едно от вещите лица отложи произнасянето на присъдата срещу Филип Михайлов – шофьорът, който уби с колата си две деца край село Лесидрен през август миналата година.

Очакваше се днес присъдата да бъде ясна, след като процесът в Ловешкия окръжен съд е на финалната права, изслушани са вече всички свидетели и предстоят само пледоариите на обвинението и защитата.  

Вещите лица трябваше да изготвят скица на динамиката на движение на двата автомобила, участвали в инцидента, начина на изпреварване, скоростта, разстоянието и други обстоятелства, за да се изясни цялата фактическа обстановка на базата на показанията на обвиняемия и част от свидетелите.

Припомняме, Филип Михайлов е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов, както и за нанасяне на две средни телесни повреди на година по-малката Петя Божкова, която се е движила са приятелите си край пътя. Те бяха блъснати от автомобила на Михайлов, докато той се състезава с друг автомобил.

На заседанието днес бяха представени заключенията от следствения експеримент, извършен в края на април на мястото на инцидента. Един от изводите според вещото лице е, че водачът е имал техническа възможност да възприеме децата много по-рано, отколкото е реагирал, и да предотврати произшествието.

Пред съда днес обаче не се яви д-р Теодора Боянова от спешната болница "Пирогов", съобщава БТА. Тя е била редовно призована като вещо лице, тъй като е извършила аутопсията на починалия при катастрофата Марино. Защитата на подсъдимия настоя лекарката да бъде изслушана в зала.

На следващото заседание, което бе насрочено за 1 юли, д-р Боянова ще бъде доведена принудително от органите на съдебната охрана, постанови съдията.

Ако бъде признат за виновен, Михайлов го чака затвор от три до десет години. Близки и приятели на загиналите Вили и Марино настояват за най-тежкото наказание.