За катастрофата на джигита от Околовръстното шосе в София (обвиняем по случая е Димитър Любенов - б.р.), при която загина един френски гражданин, а друг остана тежко ранен, Демерджиев заяви, че е била възложена проверка на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Оказало се, че полицейският автомобил се е движел по маршрута на поршето, станали са свидетели на катастрофата, но вместо да изпълнят служебните си задължения, направили друго - Демерджиев обаче отказа да навлезе в подробности и да посочи какви са били действията на полицаите.

Демерджиев отказа да отговори на въпрос и дали полицейските служители, станали свидетели на катастрофата на Околовръстното в София, са взели подкуп от 200 лв. или не. Същите са задържани за 24 часа и се предприети неотложни действия.

Прокуратурата не е установила полицейски чадър над джигита от Околовръстното

Прокуратурата не е установила полицейски чадър над джигита от Околовръстното

Въпреки че Димитър Любенов има 35 фиша за превишена скорост

Наблюдаващият прокурор води разследване и няма да бъдат огласявани данни, за да не се пречи на разследването. Образувано е и второ досъдебно производство, касаещо действията и бездействията на въпросните полицейски служители, като те са отстранени от длъжност, взети са служебните им карти, служебният им знак и служебното им оръжие, поясни той.

"Ако прокуратурата си мисли, че ще ни пречи да образуваме дисциплинарни производства, това няма да се случи. Ние ще образуваме дисциплинарни производства и надявам се прокуратурата да има добрината да ни уведомява спрямо правомощията си, а не да дезинформира обществеността", надява се вътрешният министър.

За случая в Пловдив, при който един полицейски служител е получил подкуп от 50 лева, вътрешният министър заяви, че служителят е задържан, разследващите са намерили парите и случаят е продължен с прокурорско постановление. Все още се води разследване по случая.

Третият случай, по който МВР са разкрили корупция в системата, касае група полицаи. При проверка е установено, че на 19 август трима полицаи са пропуснали лице, за което са имали съмнение и доказателства, че е употребил наркотични вещества, но не са го задържали. Незабавно отново са образувани дисциплинарни производства.

Казусът „Семерджиев“ е лакмус за системата на МВР, според Росен Йорданов

Казусът „Семерджиев“ е лакмус за системата на МВР, според Росен Йорданов

Покровителствалите Семерджиев полицаи са повече от 40, смята Слави Ангелов

Служителите са отстранени от длъжност и "такива няма да петнят честта на МВР", подчерта вътрешният министър. Нима само МВР е службата, която сама да се чисти от служителите си, които са корумпирани, нима само МВР трябва да ги залавя и да ги отстранява от длъжност, запита Демерджиев.

Той се противопостави на тенденцията да се слага петно върху всички служители на полицията, които денонощно рискуват живота си и опазват сигурността на гражданите. Служителите на МВР, които не си изпълняват съвестно задълженията, съставят 5% от състава на МВР.

"Когато аз съм гневен, МВР си върши работата - установява корумпираните полицейски служителите и образува дисциплинарно производство. Когато главният прокурор е гневен, аз не виждам последиците от този гняв."

Част от брифинга на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев бе посветена на отношенията между МВР и прокуратурата. Случаят, който е повод, е от Шумен, а главният прокурор няма доблестта да го разясни, посочи Демерджиев.

Той заяви, че не е коректно да се забрани на областния директор на МВР да изнася информация за изгорелия джип, а след това да се твърди едва ли не, че МВР укрива информация.

Той се закани, че ако няма развитие от главния прокурор по тази линия в Шумен, със случая ще се заеме Министерство на правосъдието.

Иван Демерджиев уточни, че се прави проверка на сигнала за бит хижар на 5 км от Рилския манастир, на който полицейските служители не са се отзовали. Припомняме, 51-годишен собственик на вила за гости на Кирилова поляна, Благоевград е с 5 счупени ребра, след като е бит от колега, също бизнесмен, съобщи БГНЕС. Инцидентът е станал снощи на вилата, намираща се на 5 км над Рилския манастир.

Цветан П. е бил нападнат от съседа си, 30-годишен мъж, собственик на бунгалата под Кирилова поляна. Нападателят не могъл да приеме факта, че баща му, който е хижар на "Рибни езера", като слезе надолу, отсяда при Цветан, а не при него.

Снощи 30-годишният мъж причакал Цветан пред вилата му, нападнал го с желязна палка, свалил го на земята и започнал да го бие. След побоя 51-годишният мъж е с 5 счупени ребра от лявата си страна, има рани по главата и ръцете. Полицията изяснява инцидента.