"Към момента не е установено да има полицейски чадър над обвиняемия Любенов." Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева на брифинг пред журналисти по повод тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София.

Димитър Любенов първоначално отказал да даде тест на дрегер на контролните органи, но след това се е съгласил и в болница му е направен тест, обясни Милева.

Припомняме, че вече стана ясно, че причинилият тежката катастрофа с един загинал и един ранен има 35 фиша за превишена скорост. Не е установено той да е с други по-сериозни нарушения.

Тя добави, че продължава разпитът на свидетели, за да се установи поведението на Любенов след извършването на катастрофата. Не е известно на прокуратурата да са открити големи суми пари и наркотични вещества в автомобила на Любенов, ще се извърши и повторен оглед.

Обвиняемият Димитър Любенов, е управлявал МПС-то след употреба на алкохол (1.73 промила) и наркотично вещество.

Водачът причинил катастрофата на Околовръстното в София, шофирал пиян и дрогиран

Водачът причинил катастрофата на Околовръстното в София, шофирал пиян и дрогиран

Кръвните проби показали наличието на кокаин и 1,5 промила алкохол

Назначена е автотехническа експертиза, която да установи скоростта на автомобила - тя все още не е изготвена.

Софийската градска прокуратура извършва активни действия по разследването и ще се съобразят с методическите указания на главния прокурор за установяването на умисъл при дееца.

Няма спирачен път при катастрофата на Околовръстното сутринта
Обновена

Няма спирачен път при катастрофата на Околовръстното сутринта

МВР пуска допълнителни автопатрули

Припомняме, при друг тежък инцидент с висока скорост в София - предизвиканата от Георги Семерджиев катастрофа на столичния булевард "Черни връх" - от службите установиха, че шофьорът се е ползвал с определени протекции в МВР. Резултатите от вътрешната проверка не са огласени все още, въпреки уверенията на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че това ще стане и ще бъде направено публично. 

Демерджиев: Има данни за опека над Семерджиев и от прокуратурата

Демерджиев: Има данни за опека над Семерджиев и от прокуратурата

Абсурдно е, че е бил пуснат от патрул, който го е задържал, каза министърът

Сийка Милева напомни, че още преди 2 години главният прокурор Иван Гешев направил експертни предложения за промени в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията по транспорта - по-високи наказания и отнемане на МПС, когато шофьорът си е позволил да шофира автомобила си след употребата на алкохол и наркотични вещества.

Милева призова за взаимодействие между интуициите за единна държавна политика с ясно изградени рамки, в които да се посочи отговорността на самите институции. Само с ясно взаимодействие може да се справим с престъпността и разпространението на наркотиците, подчерта тя.