Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в писмо до главния прокурор Борис Велчев изразява своята тревога от забавена прокурорска проверка относно закононарушения в „Топлофикация - Шумен" ЕАД.

Министър Овчаров информира главния прокурор за поредицата проверки в дружеството, извършени през последната година, при които са констатирани драстични нарушения в управлението на шуменската топлофикация.

В писмото министър Овчаров припомня, че по време на проверката през март 2006 г. е констатирано, че през 2005 година, бившият изпълнителен директор на дружеството, на основание на Протокол от заседание на Съвета на директорите от септември 2004 г. издава заповед, в която нарежда да се прехвърли цялото количество мазут (котелно гориво) от зад балансово заведен мазут - военновременен запас в склада на дружеството и се продаде 2 226 т., съгласно сключен борсов договор на цена до 150 лв./тон без ДДС.
В последствие закупува същото количество на цена 450 лв./тон без ДДС.

За оценка на качествените показатели на въпросния мазут е взета проба от „Булкарго" ООД - Варна, в качеството му на независим стоков контрол.

В последвалия протокол за изпитване на образци, издаден от изпитателна лаборатория „Горива и масла" при „ТЕЦ - Варна" ЕАД, е установено, че съдържанието на вода в мазута е 39.37 % при норма от 1 % по БДС 3383:1989 г.

Въз основа на тези разкрития с писмо от май 2006 година министърът на икономиката и енергетиката е дал указания на ръководството на "Топлофикация - Шумен'' ЕАД да потърси от материално отговорните лица, допуснали нанасянето на щети на дружеството отговорност - дисциплинарна и имуществена.

Ръководството на дружеството е сезирало Окръжна прокуратура - Шумен през юни тази година, с молба за извършване на предварителна проверка и предприемане на наказателно преследване, с оглед евентуално извършено престъпление в особено големи размери.

Въпреки изтеклите срокове за следствените действия и за изготвяне на постановление от Окръжна прокуратура Шумен, до този момент няма връчен препис на изпълнителния директор на държавното дружество с констатациите от проверката, завършва писмото си Овчаров.