Пожарът в столичния квартал "Христо Ботев" вече е почти изгасен. Това съобщава БТА, като цитира Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН). Оттам са уточнили, че два автомобила са останали за довършителни работи.

Нямаме информация как е възникнал пожарът, но горят незаконни сметища, които се намират в частни имоти. Това е поредният пожар през последните няколко седмици, е заявил заместник-кметът на район "Слатина" Денимир Котев.

Районната администрация няма много правомощия, за да се бори срещу тези незаконни сметища. През годините тези нерагламентирани сметища са почиствани няколко пъти, но след това дейностите се повтарят, обясни още зам.-кметът. По думите му район "Слатина" е в постоянна комуникация със Столичния инспекторат, но единственото, което може да се направи, са предписания, защото сметищата се намират в частни имоти.

Горят сухи треви между кв. "Абдовица" и НПЗ Искър в София

Горят сухи треви между кв. "Абдовица" и НПЗ Искър в София

На място са пратени два противопожарни автомобила

Възнамеряваме да свикаме среща между всички отговорни институции, за да помислим за по генерално решение на този проблем, заяви Котев.

От Летище София са съобщили, че не е засегнато излитането и кацането на самолети. Полетите се изпълняват по разписание, посочиха от столичното летище.

Припомняме, че в сряда горяха сухи треви, отпадъци и гуми.

В началото на август кметът на София Васил Терзиев съобщи, че по данни на Столичната община 240 са известните незаконни сметища, които са открити и картографирани.

Пламнаха сухи треви край летището в София

Пламнаха сухи треви край летището в София

Няма пострадали