Държавното обвинение пледира „невинен" за Цветан Цветанов и тримата бивши шефове на СДОТО, обвинени за неупражнен контрол по прилагане на СРС-та.

Съдът оправда Цветан Цветанов по едно от СРС делата
Още...

Припомняме, СРС скандалът се разрази в началото на 2013 година, след като месеци наред от БСП отправяха обвинения за тоталния и незаконен контрол, който налага вътрешният министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Скандална беше появата на запис от разговор между Бойко Борисов - Мирослав Найденов и шефа на СГП Николай Кокинов. Впоследствие Николай Кокинов беше освободен от длъжността си.

Подателят на записа се представя за служител СДОТО и твърди, че е направил материала в началото на април по заповед на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Прокуратурата днес обясни, че краят на делото е бил предопределен заради измененията от юни 2014 г. в Закона за МВР и в Наказателния кодекс, които сочат, че вменените престъпления на тримата бивши директори на СДОТО се криминализират само по време на война, бойни действия или мисии в чужбина. Тъй като обвинението не е поставено в нито една от тези три ситуации и то е пряко свързано с Цветан Цветанов, на прокурорите не им е останало друго освен да пледират за оправдание и да свалят обвиненията.

Макар че законовите текстове да са влезли в сила след повдигане на обвинението, в законодателството ни има императивна разпоредба, според която при законови изменения винаги се прилага по-благоприятния за подсъдимите закон.

Прокуратурата обаче остава убедена, че са събрани достатъчно доказателства за това, че четиримата обвиняеми наистина са извършили посоченото престъпление. То обаче вече няма как да издържи в съда.

От държавното обвинение стана ясно още, че се продължава експертната работа по мегаделото за незаконни подслушвания, за което също трябва да отговаря зам.председателят на ГЕРБ.

Вече е извършена експертиза, която частично е възстановила унищожените данни от картите памет на кетчърите. Става въпрос за анализ на ръка на няколко милиона номера, заради което се отнема повече време и не е ясно кога ще бъде готова експертизата.

Защитата на Цветанов, в лицето на адвокат Менко Менков, остава на категорично противоположно мнение от това на прокуратурата, а именно, че няма извършено престъпление и че въпросните действия на шефовете на СДОТО и на Цветанов никога не са били инкриминирани. Менков увери, че клиентът му никога не се е притеснявал от развоя на това дело, тъй като е бил сигурен в невинността си и в българския съд.

Съдът няма избор да постанови друго освен оправдателна присъда, което за Цветанов е втора оправдателна присъда на първа инстанция.

Софийският градски съд гледа делото за незаконно подслушване срещу бившия МВР шеф Цветан Цветанов и трима ексдиректори на звеното, отговорно за прилагането на СРС-та. В момента процесът е на финалната права, тъй като страните по делото пледират.

Вторият в ГЕРБ наравно с Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров отговарят пред правосъдието за това, че не са упражнили служебните си задължения по осъществяване контрол по прилагане на специални разузнавателни средства.

Поради естеството на процеса и наличието на данни за това как се ползват СРС-та, той се гледа при закрити врата.

Още в началото на процеса Цветанов настоя той да се гледа по съкратената процедура, но прокуратурата държи да се разпита пред съда всеки свидетел. Така делото се точи с редица заседания, изпълнени само с разпити, което бави присъдата.

Досега пред магистратите показания са дали бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, както и служебният шеф на ведомството Петя Първанова.

Припомняме, тези дни в Апелативния съд минаха заседанията по другите две дела срещу втория в ГЕРБ. При едното - за 50-те хиляди лева, прокуратурата обжалва оправдателната присъда, а по другото - за отказа за прилагане на СРС, Цветанов обжалва 4-те години затвор, определени му от СГС.

И по двете дела се чака решение на апелативните съдии.

Прокуратурата се е отказала да поддържа обвинението срещу Цветанов и другите трима обвиняеми. Информацията първоначално се появи неофициално в съдебните кулоари, но впоследствие бе потвърдена от държавното обвинение.