Прокуратурата е променила обвинението си към задържаните за изнасяне на близо 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Според обвинението Маргарита Петрова и Орлин Русев са присвоили парите, като са били подпомогнати от Мария Димова и Борислава Кючукова. Това присвояване е станало в периода от декември 2011 година до 19 юни тази година. Сумата е била изнесена в брой.

В последните 24 часа Софийската градска прокуратура е изменила обвинението, като го е преквалифицирала. Тя е установила, че парите не са били изнесени на куп с чували в продължение на една нощ, а посредством преводи в период около 3 години.

Това стана ясно от думите на адвокат Христо Ботев, защитник на един от задържаните, а именно заместник-главният счетоводител Борислава Тренева - Кичукова.
Освен нея задържани са още главният счетоводител Мария Димова, главният касиер Маргарита Петрова и Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ.

Тренева и Димова участвали като помагачи, а Петрова и Русев са осъществявали преводите.

В късния неделен следобед, при засилен журналистически интерес, започна заседанието в Софийски градски съд за мярката за неотклонение на задържаните лица.

Адвокат Ботев не посочи за къде точно са правени тези преводи. Това, което той обясни е, че прокуратурата вчера е променила позицията си, която показва, че въпросните милиони не са изнесени за една нощ, както бе първоначално посочено, а за периода от 2011 до 19 юни 2014.

Адвокатът на Борислава Тренева разказа още пред медиите, че главните свидетели са хора, които никога не са били служители на банката. По думите му един от главните свидетели е дясната ръка на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов.

В 17 часа съдът успя да влезе по случая за изнесените въпросни милиони от КТБ. След като по-рано адвокат Христо Ботев обяви, че прокуратурата е сменила обвинението и че вече не се касае за чували, чрез които парите са изнасяни от КТБ, официално в зала стана ясно, че действително сумата не е изнасяна посредством този метод.

Стана ясно, че по-голямата част от парите, 157 милиона лева, е изчезнала в периода декември 2011, и по-скоро между Коледа и Нова година на 2011 година.
Стана ясно също така, че са били направени опити за прикриване на изчезналите пари чрез отпускане на кредити, които обаче са били фиктивни за различни фирми.

Не се разбра обаче дали действително парите са били взети от КТБ и отпуснати на фирми на Цветан Василев или всъщност обвиняемите са присвоили сумата в лична полза. По този въпрос прокуратурата изложи сравнително двусмислено тезата си.

В този период от три години са направени два одита на БНБ, които обаче не са установили липсата на тези средства. Това не бе разисквано подробно от прокуратурата тъй като не е предмет на днешното съдебно заседание.

Стефан Стефанов, капитан на самолета, с който се е придвижил Цветан Василев, каза, че Василев не е изнасял никакви пари.
"Мога да кажа, че като капитан с този самолет не са превозвани абсолютно никакви пари", категоричен бе капитанът.

По-рано съобщихме, че четирима са задържаните за изнесените чували с близо 206 милиона от Корпоративна търговска банка (КТБ) преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Припомняме, в петък прокуратурата обяви, че са задържани двама души - председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и главната касиерка Маргарита Петрова. От съобщението на държавното обвинение тогава стана ясно, че тя е извадила парите от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Тя е привлечена като обвиняема за длъжностно престъпление в особено големи размери. Същото обвинение е повдигнато и на Русев.