Президентът Георги Първанов назначи днес за съдии в Конституционния съд проф. д-р Димитър Токушев - декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", и доц. д-р Пламен Киров -председател на Правния съвет на Президента на Републиката, съобщи прессекретариатът на президента.

Припомняме, по Конституция държавният глава има право да назначава една трета от 12-членния Конституционен съд.

Проф. д-р Димитър Токушев е роден на 9 декември 1946 г. в Силистра. През 1982 г. защитава кандидатска дисертация на тема "Създаване на българското буржоазно наказателно право в периода 1877-1896 г.", от 1990 г. е доцент, а от 2004 г. - професор по история на българската държава и право.
Освен в Софийския университет, чете лекции и в Историко-правния факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий", както и в Академията на МВР.

От май 2003 г. е декан на Юридическия факултет на Софийския университет и член на Академичния съвет на университета. От 2003 г. е член на Комисията по предоставяне на убежище към Администрацията на Президента.
От декември 2003 г. е член на Висшия съдебен съвет. В съвета е председател на комисия "Правна политика" и член на Комисия за борба с корупцията в съдебната власт.

Автор е на монографиите "Народният съд 1944-1945 г. (правно-историческо проучване)", "История на новата българска държава и право", "Съдебната власт в България", както и на учебни помагала, студии и статии в различни области на историята на българската държава и право.

Пламен Киров е роден на 5 декември 1960 година в Плевен. От 2004 г. е доцент по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".
Преподава и във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

Бил е член и зам.-председател на централните избирателни комисии за различни видове избори у нас: зам.-председател на Централната избирателна комисия за избиране на народни представители през 2005 г. и член на комисията за парламентарните избори през 1997 г., зам.- председател на Централната избирателна комисия за избиране на президент и вицепрезидент на Република България през 1996 г. и 2001 г., член на Централната избирателна комисия за местни избори 1995-2003 г.

Пламен Киров е член на българската секция на Международната комисия на юристите, на Българската асоциация по конституционно право, на Българската асоциация по философия на правото, на Националната юридическа фондация, на Съюза на юристите в България.

Пламен Киров е автор на монографичното изследване "Президентът в българския конституционен модел", както и на изследванията "Принципи на избирателната система", "Избирателната система в търсене на съгласие", "Политически избирателни системи" и др. Има над 20 публикации в областта на конституционното право.