„Здрава майка със здраво бебе." Под това мото на 6 юни стартира националната кампания „Бременност без тютюнев дим". Тя включва проверки в цялата страна за пушене в лечебните заведения от медицинския персонал или бременни жени.
Проверките, които ще се правят от Регионалните здравни инспекции към здравното министерство, ще продължат 3 месеца.

Относно забраната за пушенето в здравни заведения Стефан Константинов изтъкна и „деликатността да бъде глобен лекар." „Осъзнавам тази деликатност, но това е положението. Трябва да се дава пример," подчерта той и допълни, че за нарушителите на разпоредбата на здравното ведомство са определени и глоби - съответно от 500 до 10 000 лева за болница и от 50 до 300 лева за пациенти.

В тази връзка Министерство на здравеопазването възнамерява да се въведе пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, като датата, която ще бъде заложена в Закона за здравето е 1 юни 2012 г.

По време на пресконференция във ведомството здравният министър д-р Стефан Константинов представи стряскаща статистика, според която около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца.

Константинов изнесе и други шокиращи данни - за 2008-2009 година страната ни е на първо място в ЕС по брой на пушачи на 15-годишна възраст - 36% от момчетата и 28% от момичетата. В първата тройка - на второ място, сме и по брой на хората, които пушат ежедневно - 40% от мъжете и 19% от жените.

Здравният министър подчерта, че целта на кампанията е да запознае младите жени с вредата от пушенето по време на бременност и така да намали рисковете за раждането на бъдещите им деца. По думите му главното усложнение, последица от тютюнопушенето по време на бременност е влошаване на възможността бебето да бъде хранено качествено.

Според данните при 30% от родилките-пушачки след раждането настъпват усложнения за бебето; при 15% от родилките-пушачки се наблюдава преждевременно раждане, а при 10%- смърт на плода по време на самата бременност.

В кампанията участват освен МЗ и АГ-болница „Шейново" с подкрепата на „Майчин дом", „Света София" и пациентските организации „Искам бебе" и „Зачатие". Според лекарите бременността може да бъде изключително силен мотиватор за прекъсване на тютюнопушенето. Данните сочат, че броят на жените с ниско образование, които продължават да пушат и по време на бременността е 8 пъти по-голям от броя на жените с по-добро образование.

Доц. Златков от „Шейново" поясни, че в цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества, някои от които са токсични, други - канцерогенни, а трети като кадмият влияят зле на репродуктивната система. Той поясни, че при мъжете пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, намалява потентността на мъжа. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.

Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността. вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма.
Лекарите поясниха, че с кампанията се цели да се повиши информираността на пациентите.

Предвижда се в трите болници от началото на месец юли да започнат работа и училища за бременни, където бъдещите майки ще слушат за вредата от цигарите. Подобни семинари ще се изнасят и от пациентските организации в страната. Ще бъде създаден и сайт за безплатни онлайн консултации за вредата от цигарите. В края на ноември ще се отчетат и резултатите от проверките, обучението и анкетите.

Министър Константинов е категоричен, че само с административни реформи няма как да хората да се убедят във вредата от тютюнопушене. „Трябват решения, а едно от решенията са административните промени", заяви още той.