Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова потвърди, че пациент е починал заради отказ на лекар да го консултира, съобщи БНТ. Тя участва в семинар "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", провеждащ се в Благоевград.

Мотивът за отказ за приемане е бил, че случаят не е в техния район. Мъжът е взет от дома му в столичния квартал „Обеля". Според Спешна помощ той е бил в тежко състояние.

Пациентът е починал в линейката, защото му е отказан прием в Националната кардиологична болница и лекарят, който е консултирал в това време друг пациент, докаран от "Спешна помощ" е отказал да консултира този пациент, обясни здравният министър.

„Всички действия, които ще предприемем, заедно с ръководството на болницата, ще станат известни следващата седмица", каза още Атанасова. Тя припомни, че не може болница да отказва прием на пациенти, без значение от кой квартал са транспортирани и с каква диагноза са.

„Лекарят, който е на работа, носи отговорност за провеждането на целия диагностичен и лечебен процес, както и дежурният лекар затова да има своевременен прием на всички нуждаещи се пациенти. Няма въобще да засягам темата за моралната страна на нещата, че всички лекари са положили Хипократова клетва и дори това ги задължава да окажат помощ на всеки нуждаещ се пациент", коментира още здравният министър.

От думите й стана още ясно, че два нови два филиала на столичния Център "Спешна медицинска помощ" ще бъдат открити - на 7 декември в Студентски град, а на 11 декември - в район "Надежда".