Все още има проблеми с доставката на лекарства за онкоболни.
Това заяви Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум по повод очакванията на пациентските организации от предстоящата реформа в здравеопазването.

Миналата година Министерството на здравеопазването е направило договор за лекарства за 32-ма онкоболни, страдащи от рак на плеврата, пациенти за тази година. Статистиката още тогава е посочила 49 нуждаещи се, посочи като пример Захариева.

Тя отново подчерта, че закъснялото получаване на медикаменти води до по-скъпо струващо лечение.

"Нормативната уредба в здравеопазването е под всякаква критика и затова е нужна промяна в законодателството", допълни председателката на пациентския форум.

Захариева потвърди, че вече е получила покана от министър Божидар Нанев за участие в одитния комитет към министерството.

Успеваемостта на българската "ин витро" програма е на европейско ниво - около 25 - 30 % заяви от своя страна Радина Велчева от Фондация "Искам бебе".

От фондацията се надяват да бъде създаден закон за "ин витро" процедурите и отчитат, че 20 млн. лв, колкото са заделени за тази година са достатъчни за нуждите на България. От 4000 планирани опита се очакват над 1500 бебета.

Велчева уточни, че 3850 жени вече са подали молби за процедурата. Дружеството обаче, може да разглежда само по 400 на месец. Така вече са разгледани 1600 молби и 1000 жени вече са получили желаните заповеди.

В едва 30% обаче от случаите процедурата струва над планираните 5000 лв. и така парите се заделят за следващата пациентка.

Така че - фондацията не спира да приема на молби, уточни Велчева.

Според нея страната ни е далеч от "бейби бум", за какъвто се говори, при родени 78 000 бебета за година. Тя отчете че през 70-те години раждаемостта е била по 138 000 деца годишно.

На пресконференция днес беше обявено, че Българският пациентски форум инициира и връчването на журналистическа награда „Даниела Сеизова - В името на живота", за журналистически материали на здравна тематика - довели до промяна.