Всички аптеки в Перник ще затворят врати за два часа в сряда, в знак на протест срещу завладяването на местния пазар от големите вериги.

При спешни случаи лекарства ще могат да се закупят от определената за дежурна аптека  „Гинка Катошева" до сградата на съда, съобщават от Български фармацевтичен съюз.

По време на протеста - между 10 и 12 часа, местните фармацевти ще се съберат в градинката пред общината.

Регионалната фармацевтична колегия на Перник се извинява на гражданите за причиненото неудобство и моли за тяхното разбиране.

Предприемането на ефективен протест е крайна мярка, но това е една от последните възможности на фармацевтичното съсловие да алармира за очертаващата се криза в сектора.

Първият ефективен протест срещу възможността всеки да открива аптека (припомняме, парламентът прие, че не е необходимо да си фармацевт, за да откриеш аптека) ще бъде в Перник, защото там е налице типичен пример за негативния ефект от подобна законодателна промяна.

В момента в града няма вериги от аптеки и всички обекти се притежават и управляват от магистър-фармацевти.

Още преди да е взето окончателно решение за отмяната на принципа „един фармацевт - една аптека" обаче градът вече е заплашен от монополизиране на пазара и елиминиране на малките аптеки.

Скандално известната верига на Веселин Марешки възнамерява да стъпи на местния пазар.

Използвайки обидни определения за магистър-фармацевтите, регионалният представител на веригата е заявил, че ще продава на дъмпингови цени докато елиминира малките аптеки и след това техните собственици ще бъдат принудени да работят за Марешки.

Точно неговото име придоби печална известност с нерегламентираните продажби на лекарствени продукти - практика застрашаваща живота и здравето на хората.

Регионалната фармацевтична колегия в Перник настоява компетентните органи да  инспектират всички търговски обекти на Марешки - по какъв ред става отпускането на лекарства, какво е образованието на наетия персонал, спазени ли са всички изисквания на трудовото и осигурителното законодателство, какви данъци се плащат.

Недопустимо е грижите за здравето на гражданите да бъдат оставени в ръцете на един шофьор, който, както сам твърди, приема работата с лекарства като проста търговия", заявяват от РФК- Перник.

Пернишките фармацевти изразяват готовността си и за по-продължителни протести.