Петима заподозрени за атентата в Истанбул, които са от молдовски и арабски произход, са задържани на българска територия, съобщават от БНТ.

Амран Абдулрами е един от арестуваните, който се счита за дясната ръка на издирвания от Интерпол Билал Хасан.

На петимата задържани са повдигнати обвинения за каналджийство подпомагане на лице, вероятен извършител на атентата, посочва Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Оказваната помощ от тях е логистична и е по-скоро след терористичната атака, допълва още тя.

По-късно прокурор Ангел Кънчев заяви, че е установена и самоличността на петимата задържани. Единият от тях е Петър Михайлов Топал, който е с молдовско и с българско гражданство, Амран Абдуларами, от арабски произход, а Иван Калак и Леонид Аксакал са граждани на Молдова.

Четиримата са задържани за 72 часа и вече е внесен иск да останат в ареста за постоянно.

Жена от арабски произход е петата обвиняема, която е със сериозни здравословни проблеми и поради това за нея е определена по-лека мярка и няма да се иска задържането й в ареста. Прокурор Ангел Кънев заяви, че все още се установяват  доказателства за съпричастност и на други лица.

Проведената акция е била при пълна секретност.

Припомняме, на 13 ноември експлозия разтърси центъра на Истанбул, при която загинаха шестима души, а 81 бяха ранени. 

Още на следващия ден Турция обвини 23-годишната сирийка Ахлам Албашир за извършител на атентата. Тя е била специалният разузнавателен агент на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и именно тя е заложила бомбата.

Вчера Турция обвини 17 заподозрени за участие в атентата в Истанбул в опити за дестабилизиране на държавата, умишлени убийства и опити за убийство.

Турция съди 17 души за участие в атентата в Истанбул

Турция съди 17 души за участие в атентата в Истанбул

За дестабилизиране на страната и умишлени убийства