Турция обвини 17 заподозрени за участие в атентата в Истанбул в опити за дестабилизиране на държавата, умишлени убийства и опити за убийство.

Съдът освободи други трима заподозрени от ареста в очакване на процеса, предаде Анадолската агенция. Той също така нареди депортирането от Турция на 29 души, които бяха арестувани от полицията във връзка с нападението.

Прокурорите разпитаха главния заподозрян за атаката, сирийка, която е обвинена, че е оставила заредена с тротил бомба на булевард "Истиклял", в продължение на около пет часа.

Жената, идентифицирана като Ахлам Албашир, твърди, че е казала на разпитващите, че е влязла нелегално в Турция и е останала в къща в Истанбул в продължение на четири месеца, преструвайки се на двойка с един от другите заподозрени, съобщи Анадолската агенция.

Нови разкрития за атентата в Истанбул

Нови разкрития за атентата в Истанбул

Основната заподозряна е била обучавана от ПКК

Очаква се да бъде определена дата за процеса, след като прокурорите изготвят обвинителния акт, което може да отнеме месеци.

Припомняме, че истанбулската полиция съобщи по-рано, че са задържани общо 50 души, като уточни, че взривното вещество, използвано при нападението, е било тротил.

На 13 ноември, в центъра на Истанбул имаше мощна експлозия, а правоохранителните органи и властите на страната обявиха, че става дума за терористична атака.

По-късно стана ясно, че в резултат на инцидента са загинали шестима души, а повече от 80 са били ранени. Турската полиция съобщи, че е задържала извършителя на нападението.

Авеню "Истиклял" беше отворено отново за пешеходно движение в 6 ч. сутринта на 14 ноември, след като полицията приключи огледите на мястото на инцидента.

По време на над 35-годишната си терористична кампания срещу Турция ПКК - включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и Европейския съюз - е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета.

Загинали и ранени при експлозия в центъра на Истанбул
Обновена

Загинали и ранени при експлозия в центъра на Истанбул

Предполага се, че става дума за терористичен акт