29-годишен полицай от Столичната охранителна полиция е задържан за превоз на шест мигранти, съобщава окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от БНТ.

Полицията опитва да го спре пет пъти, но не успява, но след като изоставя и обира превозваните афганистанци е обявен за общодържавно издирване и заловен в Пирдоп.

На 5 август вечерта, "Мерцедес", управляван от задържания и още 3 коли качват 16 мигранти от Бургас към София, където стигат на 6-ти сутринта. Полицаят се връща за още шестима, но пътувайки отново по АМ "Тракия" за София, други полицаи правят няколко опита да спрат колата, заради сведения за возени съмнителни лица.

Той не спира и продължава с висока скорост, като в района на Пловдив отбива за Карлово и в центъра на града изоставя чужденците, изхвърля дрехите им, задържа по-ценните неща и пари и продължава за София. Спрян е успешно около Пирдоп.

При обиск се установява, че шофьорът е полицейски служител, а в тайник на тока на обувката му е открито прахообразно вещество, за което обяснява, че го държи буден 24 часа, за два курса от Бургас до София.

Арестуваха полицай в Пловдив

Арестуваха полицай в Пловдив

За схема с нелегални мигранти

В апартамент на задържания в София са открити 16 мигранти и други трима души, като всички чужденци са мъже - 15 възрастни и едно дете на около 10 години, а оставените в Карлово са между 16 и 29-годишни.

Пред полицаите те са се определят за афганистанци и обясняват, че тяхната цел са държави от Западна Европа. В момента се изяснява как са влезли в страната и ще бъдат настанени в специализиран дом.

Арестуваният полицай съдейства на колегите си и съобщава, че за двата курса е трябвало да получи 2000 лева и че е помолен инцидентно. Установено е, че е има трима съучастници, първоначалните данни предполагат организирана престъпна група.

Страната ни е единствената неуязвима от мигранти до този момент, вярва Борисов

Страната ни е единствената неуязвима от мигранти до този момент, вярва Борисов

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след инспекция на състоянието на границата