Бойко Борисов отново показа, че е различен от останалите депутати. По традиция всяко едно негово идване в сградата на Народното събрание предизвиква сериозен медиен интерес и общо взето лидерът на ГЕРБ е следван от обективите дори и до тоалетната.

Така беше и днес. Рано сутринта Борисов обясни надълго и нашироко за тена си и малко след почивката в 11 часа си тръгна. Той обаче се върна около 14 часа, минути след като народните представители отхвърлиха предложението на Красимир Велчев да се удължи работното време до изчерпване на дневния ред.

И така, около 14.30 часа депутатите приключиха с работата за тази седмица и започнаха да излизат от пленарна зала. Вътре обаче останаха тези от ГЕРБ. И тогава лидерът им се качи на парламентарната трибуна и започна да говори.

Тези негови действия предизвикаха смеха на депутатите от БСП и ДПС, които минаваха по кулоарите. Герберите пък го аплодираха силно. Журналистите пък се стъписаха за кратко от гласа на Борисов, който чуваха, но не знаеха къде всъщност си е спретнал „импровизирана трибунка".

След минути стана ясно, че бившият премиер всъщност е взел думата и говори от парламентарната трибуна. Докато Борисов говореше от трибуната, Христо Бисеров призоваваше някой да му премери кръвното. Шефът на парламента Михаил Миков пък заяви, че отдавна е спрял да го коментира.

Бисеров излъга, че ние сме дошли, за да гласуваме за отпуската. Точно обратното, ние искаме да работим, и ето как работят те в петък следобед, заяви бившият премиер и добави: „Петък - Ден на майстора за БСП, ДПС и Атака".
Едва 14 часа е и те се разпръснаха, продължи да се възмущава лидерът на ГЕРБ. Думите му отново предизвикаха бурните аплодисменти на слушащите го съпартийци.

Последва обаче намесата на зам.-председателката на парламента Мая Манолова, която му обясни, че работното време е приключило и му припомни, че 20 дни ги е нямало в зала, та сега са се сетили да се изявяват.
Не ми дръжте на мен сметка кога съм почивал, аз съм работил 15 години, когато вие тука се подпирахте по столовете. Така че, ако е нарушение, слизам. Ако не е, да си говоря, вижте колко хора са от ГЕРБ тука, продължи Борисов.
След като разбра, че трябва да излязат от пленарна зала, той призова: „Колеги, каня ви в нашите зали, защото класната дойде да ни се скара".

Борисов намери за уместно да сподели и, че „явно Манолова вчера много е била разстроена, че не я повозиха на таксито".
Думите му дойдоха по повод отказа на две таксита да качат червената депутатка, която си тръгваше от Комисията за изборния кодекс. И при двата опита да си тръгне протестиращи обграждаха таксиметровите коли и те не успяваха да тръгнат. В последствие кола на НСО прибра Манолова.

Депутатите от ГЕРБ се посмяха на това припомняне, след което тръгнаха след лидера си „към стаичките, за да обсъждат точките от дневния ред".
Преди да се отдадат на разпалени дебати обаче Борисов отново се спря пред медиите и им обясни как „ГЕРБ стои цял ден и прави кворум, а БСП, ДПС ги няма. Нито Местан е тук, нито Станишев, нито Волен Сидеров".
На тях явно не им е важно да обсъждат младежка безработица и Наказателен кодекс, заяви експремиерът и добави: „Ние сме опозиция. Когато ГЕРБ правеше кворума в парламента 4 години, всички сме били тук. И сега пак се оказа, че сме повече от тях".

Запитан дали всичко това с „влизането и излизането" не е неуважение към самата институция, той каза: „Ние искахме удължаваме на времето, едва 14 часа в петък е. Спокойно можеше да минем точките. Не знам какво налагаше тези хора да си тръгнат. Ние просто искаме да работят като настояват за това, а не в същото време, добре че им направих магистрала и вече ще хванат и следобедното слънце та бързат за морето. Това лицемерие, този фалш, това оронва престижа на институцията".
Видяхте ГЕРБ стоят в залата, доколкото им кажете, дотолкова ще стоят. Къде са другите, запита още Бойко Борисов.

Той не знае и какво ще правят, ако депутатите все пак си гласуват отпуска от 7 до 31 август: „Чудя се какво да правя вече, с тези хора на глава не мога да изляза", каза Борисов и влезе в стаята на парламентарната група на ГЕРБ.

Там обаче престоя едва няколко минути и отново излезе да се разходи из кулоарите. Мина и покрай журналистите, за да им разясни как „спокойно Избирателния закон (Изборният кодекс) може да бъде разгледан за една седмица”.
Не им се работи просто. Аз такава работа не съм виждал през живота си – сряда, четвъртък и петък до обяд и край, заяви Бойко Борисов и подчерта, че докато тях ги е нямало 20 дни, депутатите от другите партии „тежко се умориха”.