Следователят Петко Петков от специализиран отдел 02 "Криминален" в Националната следствена служба (НСлС) е предложен за изборен член на ВСС, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатурата му е обща от следователите от НСлС, Окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури в страната и Следствените отдели в СГП и СП.

В раздел "Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет 2022 г." е публикувано предложение от следователите от Национална следствена служба, Окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури в страната и Следствените отдели в Софийска градска прокуратура и Специализираната прокуратура, с което предлагат Петко Петков - следовател от специализиран отдел 02 "Криминален" в НСлС, за изборен член на ВСС. 

Христо Иванов иска бързо "разгонване" на ВСС

Христо Иванов иска бързо "разгонване" на ВСС

Той се надява "гнилите ябълки" в съдебната система да бъдат изчистени

Петко Петков започва професионалната си кариера през 1995 г. като помощник следовател в Районна следствена служба - Елин Пелин, а през 1996 год. е следовател там. От 06.11.1996 г. е заместник ръководител на Районна следствена служба - Костинброд, като изпълнява и функциите на ръководител на същата. През 1998 год. е следовател в Стопански отдел на Столична следствена служба, а от 2000 г. е ръководител на Осмо Териториално отделение при Столична следствена служба. През 2002 г. е избран за директор на Окръжна следствена служба - Благоевград, а от 2005 г. е директор на Столична следствена служба. В периода от 2010 г. до 2014 г. е заместник директор на Национална следствена служба, след което и до настоящия момент е следовател там.

Според предложението, около 200 следователи считат, че Петко Петков притежава необходимите лични, професионални и нравствени качества, да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите, като акцентират върху това, че той е "уважаван и признат, като много добър следовател и администратор, колега и юрист, ползващ се с авторитет, с умения за работа в екип".

От 2014 г. и до момента, Петко Петков е председател на Камарата на следователите в България. Също така е член на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система към Министерство на правосъдието. Автор и съавтор е на няколко актуализирани методики от следователите от НСлС - "Методика за разследване на произшествия в железопътния транспорт", "Методика за разследване на взривове" и др.

Преминал през обучения за борба с тероризма и оръжията за масово поразяване през 2007 г., 2008 г., 2013 г. и 2014 г., като през 2014 г. е преминал обучение в гр. Майок, Северна Каролина по линия на Държавния департамент на САЩ, за разследване на взривове и борба с тероризма. Бил е ръководител на два проекта реализирани от ПРБ по ОПАК и ОПДУ за изграждане на ядрото на ЕИСПП и надграждане на информационните системи на прокуратурата, както и ръководител на проект по ОПДУ реализиран от Камарата на следователите в България, с издаден Наръчник за разследване на престъпления с висока обществена опасност - киберпрестъпност, данъчни престъпления, изпиране на пари и смърт по непредпазливост. Участвал е в работни групи по проекти за изменение на ЗСВ, НК и НПК.

През 2016 следовател Петков е награден с почетен знак от Съюза на юристите в България. Награждаван и три пъти със Заповед на главния прокурор със "Служебна благодарност и грамота".

Припомняме, първата кандидатура за новия състав на ВСС е на следователя Бойко Атанасов.