Следователят Бойко Атанасов е първата кандидатура за изборен член в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Атанасов е следовател в Следствения отдел при Софийската градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Мандатът на сегашния състав на ВСС изтича на 3 октомври.

Христо Иванов иска бързо "разгонване" на ВСС

Христо Иванов иска бързо "разгонване" на ВСС

Той се надява "гнилите ябълки" в съдебната система да бъдат изчистени

В мотивите си Атанасов заявява, че досегашната му дейност на независим магистрат, го "ангажира морално" и изразява готовност да вложи своята професионална компетентност за усъвършенстване и независимост на съдебната власт, както и за повишаване морала на ВСС.

В периода от 10 юни 2002 г. до 08 май 2009 г. е заемал длъжността "следовател" в Софийска градска прокуратура, от 08 май 2009 г. работи в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура.

Атанасов е изпратил предложение да бъде избран за член на съвета, от квотата на следователите, до Общото събрание на следователите, което ще проведе изслушване на кандидатите на 4 юни. В предложението си Атанасов заявява, че досегашната му дейност на независим магистрат, го ангажира морално и изразява готовност да вложи своята професионална компетентност за усъвършенстване и независимост на съдебната власт, както и за повишаване морала на ВСС.

Припомняме, най-новото предизвикателство пред членовете на сегашния състав на ВСС беше заявлението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В резултат на това магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) отложиха разглеждането на внесения сигнал за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Мотив за това те откриха, че след като се налага вследствие решението на Конституционния съд да разгледат сигнала за отстраняването на главния прокурор по същество, не разполагат с правила за процедурата.