Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) отложиха разглеждането на внесения сигнал за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Мотив за това те откриха, че след като се налага вследствие решението на Конституционния съд да разгледат сигнала за отстраняването на главния прокурор по същество, не разполагат с правила за процедурата.

Няма и произнасяне по първото предложение за предсрочно освобождаване, което проф. Янаки Стоилов обжалва и във ВАС. Третата причина - лични ангажименти на председателя на ВАС, на главния прокурор и на ВКС.

Кадровиците все пак единодушно решиха до две седмици да отложат разглеждането на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор до изготвяне на процедури правила от Комисията по правни въпроси към ВСС. В гласуването не участва главният прокурор.

Иван Гешев за отстраняването си: От "правно нищо" до "просто нищо"

Иван Гешев за отстраняването си: От "правно нищо" до "просто нищо"

Не може да повярва, че това се случва в 21 век в страна членка и на фона на война

Преди това решение правосъдният министър Надежда Йорданова, което води заседанието на ВСС, изложи резюме на сигнала си.

Председателят на Върховния административния съд (ВАС) Георги Чолаков бе първият от кадровиците, който настоя за отлагане на заседанието, като освен горните мотиви посочи и че днес много магистрати няма да имат нужното време за да участват в дебатите, тъй като имат ангажименти с европейски институции по обяд, което означава, че дебатът по същество би бил много кратък. Според Чолаков също така двете производства за освобождаване на Гешев - това на Янаки Стоилов, и това на Надежда Йорданова - би следвало да се обединят, а първото все още е висящо във ВАС и не е решено.

Магистратът Стефан Петров подкрепи казаното от Георги Чолаков. Същото направиха Огнян Дамянов и Калина Чапкънова, които дори настояха да не се поставя срок. Срокът за разглеждането на предсрочното освобождаване на Иван Гешев да бъде след приемане на процедурните правила, настоя Чапкънова.

„Простото нищо“ на Гешев струва пари на всеки българи, ядоса се Надежда Йорданова

„Простото нищо“ на Гешев струва пари на всеки българи, ядоса се Надежда Йорданова

Делото е при докладчика

Това е второ искане за отстраняване на главния прокурор, след като през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи също на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Тогава ВСС отказа да разгледа по същество сигнала, след като дебатира 7 часа принципните основания за това.

Стоилов обжалва и във Върховния административен съд (ВАС) отказа на ВСС, а и внесе искане за тълкуване в Конституционния съд дали правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор.

С решение Конституционния съд излезе през януари 2022 г.

Наследникът на Янаки Стоилов, Иван Демерджиев поддържаше искането, а и внесе искане за дисциплинарно наказание на Иван Гешев и заместничката му заради отказ да предоставят информация за случайното разпределение на делата.