Вашето поколение има исторически шанс да се реализира в ЕС, нещо повече, вие сте европейското бъдеще на България.

Това каза министърът на вътрешните работи Румен Петков при срещата си със студенти в УНСС в присъствието на ректора на УНСС проф. Борислав Борисов, зам.-министъра на вътрешните работи Бойко Коцев, директора на Национална служба „Сигурност", главен комисар Иван Чобанов и директорът на Национална служба „Полиция", гл. комисар Валентин Павлов.

Срещата се провежда в навечерието на професионалния празник на българката полиция- Арханегеловден.

Вие сте добре дошли да работите в системата на МВР, имаме нужда от 200 служители - офицери с икономическо и финансово образование, които да работят в сферата на икономическата сигурност, финансовите служби и дирекция Евроинтеграция, за която са нужни млади, образовани, добре подготвени владеещи по 2 чужди езика български младежи и девойки, подчерта министър Петков.

Все пак, продължи той, да поемеш отговорността да приемеш за свое поприще да си служител на МВР е въпрос на лична отговорност, защото ставайки служител на МВР, това се превръща в начин на живот, който обаче носи огромно морално удовлетворение, уточни той.

Зам.-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев посочи, че максимум до 2 седмици ще бъде обявен конкурс за нови служители в системата на министерството, като се очаква издържалите конкурса да бъдат назначени в системата на МВР до края на януари.

С гордост мога да кажа, че българските полицаи са едни от най-добре подготвените в света, без техния труд животът на всички ни ще бъде много тежък, подчерта министър Петков.

Те работят при температури от -20 до +40 градуса, независимо от метеорологичните условия те изпълняват своя дълг по всяко време на денонощието и са в най-невралгичните места в случай на необходимост.
Затова смятам, че обществото трябва да им засвидетелства по-голямо уважение, заяви вътрешният министър.

Аз съм доволен, продължи той, че все пак успяхме да увеличим заплатата на полицаите със 7%, което колкото и минимално да изглежда, все пак е жест, засвидетелстване на внимание от страна на държавата и съм убеден, че нашите служители оценят този жест, уточни Петков.

Благодарение на ефективната дейност на МВР е налице сериозен спад в битовата престъпност, грабежите и убийствата. Службите на МВР действат все по-ефикасно.
Предотвратили сме 4 случая на поръчкови убийства, информира вътрешният министър.

С гордост мога да кажа, посочи Петков, че макар да живеем в такъв невралгичен район като Балканския полуостров, който е пълен с история, религиозни и етнически вражди, в България не са били осъществени както мащабни терористични актове, така и сблъсъци на етническа основа.

Независимо от финансовите затруднения, които като цяло изпитва държавата, уточни Румен Петков, ние се стремим да заделяме средства за техническата модернизация на службите на МВР, както и за капитален ремонт на сгради, принадлежащи на МВР.

Тук министър Петков уточни, че са заделени 2 милиона лв. за ремонт на РПУ-тата, за нуждите на полицията МВР е закупило 180 леки автомобила, техника с висока проходимост, специални средства за видеонаблюдение и охрана на държавната граница.

Същевременно са усвоени средства по програми на ЕС.
Тук министър Петков припомни, че от 1 януари 2007 година България става външна граница ЕС, затова е много важно тя да бъде добре охранявана, защото от нейната охрана зависи до голяма степен сигурността на гражданите от ЕС.

По линията на Евроинтеграция се усвояват средства в размер на 120 милиона евро, свързани с охраната на границата, системите за наблюдения и контрол и техническата поддръжка.

Министър Петков отговори на многобройни въпроси на студенти и журналисти, свързани с дейността на МВР.

Запитан по повод вчерашния общ доклад на МВР и Прокуратура - не са ли прекалено дребни рибите, които се хванаха в мрежата и не са ли прекалено малко, той отговори, че това все пак е улов, в основата на който стои огромна оперативна, издирвателска и разследваща дейност, съчетана с лична отговорност на служители на МВР

Защото, уточни той, всеки служител, който работи по задържането и изпращането в затвора на даден престъпник знае, че рано или късно престъпникът ще излезе на свобода и ще потърси възмездие.
Със своята дейност той поставя на риск не само собствения си живот, но и този на близките си.

По повод включването на журналиста от „Новинар" в списъка на следствените Петков отговори, че всеки носи отговорност за своите действия.
След като е извършил законово нарушение, трябва да понесе и наказание.

Тук вътрешният министър припомни, че като министър е уволнил в кратък срок 40 души за употреба на алкохол по време на служба.
Държавата трябва да има еднакво отношение към всички, подчерта той.