Двама нотариуси били подведени от петричанин, лишил сестра си от наследство, съобщи Струма.ком.

Петричкият съд призна за виновен Христо Д. П. с постоянен адрес в село Козарско, област Пазарджик. Той игнорирал от удостоверението за наследници на бащин имот в село Долно Спанчово, сестра си Стоянка Д. И.. Роденият през 1956 година подсъдим фалшифицирал удостоверение за наследници на Димитър Пецев, в което били вписани като законни наследници на земи в землището на село Долно Спанчово - той и другата му сестра, Василка Пецева.

Измамата му лъсна в съдебно заседание, в която потърпевшата сестра разобличи измамната схема на брат си. Сагата по прехвърлянето на три ниви, в землището на петричкото село са вписани в две от петричките кантори на нотариуси, без те самите да подозират за измамата му.

Първата изповед на сделка пред нотариус станала на 18 декември 2006 година. При изповядването на договора за покупко-продажба на недвижим имот - нива Христо П. представил официален документ с невярно съдържание - удостоверение за наследници 81 от 06 октомври 2006 г. на кметство, село Козарско. Със подобно удостоверение той изповядал и следващата си сделка, от 18 декември 2006 година, този път за нива от 4.996 дка.

Пред друг петрички нотариус заверил и трета сделка по покупко-продажба на нива 2.502 дка.

По този начин подсъдимият лишил от наследство втората си сестра, която надушила измамата. Днес, съдът излезе с решението, че обвиняемия Христо П., се признава за виновен на основание чл.316 от НК - за подправяне на документи с цел набавяне на облаги.